Do Královéhradeckého kraje míří již třetí ocenění Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro

04.10.2017 8:07

V krásném prostředí renesančního zámku Bučovice byly v úterý 3. října vyhlášeny výsledky čtvrtého ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Národní památkový ústav tak ocenil nejlepší počiny památkové péče za rok 2016. Mezi nimi i obec Horní Maršov a občanské sdružení Hradní společnost Aichelburg za záchranu a obnovu renesančního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově.

Do Královéhradeckého kraje míří již třetí ocenění Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V kategorii Záchrana památky porota složená z odborníků NPÚ, zástupců muzeí, archeologů a dalších spolupracujících institucí vybrala jako nejlepší počin záchranu hřbitovního kostela v Horním Maršově. Osud renesančního kostela Nanebevzetí Panny Marie dokládá obtížnou situaci mnoha sakrálních staveb v bývalých Sudetech, které po roce 1945 ztratily v souvislosti s odsunem německého obyvatelstva a následnými společenskými změnami využití. Řadě z nich dodnes hrozí zánik. V případě Horního Maršova se však památku podařilo zachránit a najít pro ni nové kvalitní využití.

Hřbitovní kostel byl postaven asi v letech 1603–1608 italským stavitelem Carlo Valmadim. Interiér byl později barokizován a doplněn bohatě zdobeným rozvilinovým hlavním oltářem.

Nová historie kostela se začala psát až po roce 2000. Záchraně kostela v Horním Maršově předcházela snaha nadšenců, kteří pod vedením bratrů RNDr. Pavla Klimeše a Ing. Miroslava Klimeše postupně obnovovali poškozené, zničené či zaniklé křížky, kapličky a další sakrální či světské památky, historické cesty a další díla. Rovněž byly postupně vytvářeny informační tabule, ze kterých se návštěvníci dozvídali zajímavé informace o způsobu života, přírodě, historii i památkách východních Krkonoš. Všechna tato práce, kterou si všichni její účastníci postupně zdokonalovali své schopnosti a vytvářeli stále širší síť spolupracovníků a příznivců, vyvrcholila právě svým mistrovským dílem – záchranou hřbitovního kostela. Významným prvkem v záchraně kostela bylo i velmi úzké spojení mezi iniciátory záchrany a vedením obce Horní Maršov, která kostel převzala do svého vlastnictví, a dalšími zainteresovanými jednotlivci či institucemi. Patriotům Krkonoš se tak podařilo napravit škody vzniklé v průběhu 20. století a vdechnout jednomu z vykořeněných míst bývalých Sudet nový smysluplný život. V průběhu záchrany kostela byly odhaleny a restaurovány fragmenty renesanční výzdoby kostela i nápisy (grafitti) jeho tehdejších uživatelů a prezentovány s mladší výzdobou do vyváženého celku. Návštěvník tak dostává nenásilnou formou možnost představit si, jak tento jedinečný kostel vnímali jeho návštěvníci v různých historických dobách a čím tehdy žili.

Věřím, že Cenou Patrimonium pro futuro, jenž nese podtitul Společenské ocenění příkladů dobré praxe, se podaří motivovat další občanské aktivity v Královéhradeckém kraji, uvedl ředitel josefovského pracoviště Ing. Jiří Balský.

Ocenění symbolizované stříbrnou plaketou v minulých letech získalo také sdružení Omnium za soustavnou činnost ve prospěch záchrany a obnovy památek na Broumovsku a spolek Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV za obnovu pevnosti a připomínání vojenské tradice pevnostního města Josefova.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem v Královéhradeckém kraji je naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Josefově zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a vydává sborník Monumenta vivent. Další informace najdete ZDE a na Facebooku Památkám naproti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…