Do odběrů pro testování COVID - 19 je po celé České republice zapojeno již 32 týmů HZS ČR

04.12.2020 19:02

Do současné doby, v rámci celé ČR, působilo našich 17 mobilních odběrových týmů, které se podílely na odběrech typicky v objektech s větším počtem testovaných osob, například domovy s pečovatelskou službou a podobně. K dnešnímu dni hasiči takto odebrali již více než 12.000 vzorků v rámci celé ČR.

Do odběrů pro testování COVID - 19 je po celé České republice zapojeno již 32 týmů HZS ČR
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Aktuálně je od dnešního dne připraveno rozšíření celkového počtu našich odběrových týmů HZS ČR na 32. Jejich uvedení do praxe předcházelo uzavření smluv, respektive dodatku k již podepsané smlouvě mezi MV-generálním ředitelstvím HZS ČR, Zdravotnickým zařízením MV a Ministerstvem zdravotnictví. Tento dodatek umožní, zjednodušeně řečeno, aby hasiči mohli poskytovat zdravotnickou službou veřejnosti, formou odběru vzorků. Vždy se samozřejmě jedná o hasiče - zdravotníky, kteří mají potřebné zdravotnické vzdělání, a byli k odběru vzorků odborně vyškoleni. Jsou to například ti hasiči, kteří u dopravních nehod poskytují lidem neodkladnou předlékařskou péči, do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Jejich nasazení v odběrových týmech nijak neovlivní naši zásahovou činnost.

V první fázi budou odběrové týmy HZS ČR připraveny pro využití při testování pedagogických pracovníků. Systém má být takový, že zájemci si nejčastěji online vyplní žádanku/formulář, zašlou do příslušného spádového místa v rámci kraje, kde se budou žádanky evidovat a zpracovávat podle pokynů krajského koordinátora, který následně předá info do CŘT. Pokud by došlo v některých místech k výraznému převisu poptávky nad kapacitními možnostmi stacionárního odběrového místa, budou je naše týmy posilovat, případně i odebírat samostatně, na vyslání. Aktuálně se finalizuje metodika, ale principiálně v případě učitelů, by se mělo jednat o takový postup, při kterém budou učitelům prováděny testy s rychlým výsledkem. V případě pozitivity a příznaků budou tito odesláni domů jako nemocní, v případě pozitivity bez příznaků podstoupí další, tentokrát PCR test.

V druhé fázi, od 18. 12. 2020, se předpokládá využití našich odběrových týmů v rámci stacionárních odběrových míst, kde bude možnost dobrovolného bezplatného testování populace pro všechny zájemce, nejen učitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…