Dotace ze Státního fondu životního prostředí na největší investiční akci v Klimkovicích zaplatí sama sebe

01.01.2017 17:41

Největší investiční akcí v Klimkovicích v letošním roce bude zateplení místního domova pro seniory. Usnesli se na tom zastupitelé na svém posledním letošním zasedání v prosinci. Město bude na zateplení žádat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, tomuto rozhodnutí, ale předcházela dlouhá diskuze nejprve v radě města a poté v zastupitelstvu.

Dotace ze Státního fondu životního prostředí na největší investiční akci v Klimkovicích zaplatí sama sebe
Foto: sfzp.cz
Popisek: Státní fond životního prostředí - logo

„Jde o jednu z dotací, která vlastně žádnou dotací není. Připadá mi, že je vyhlášena pouze proto, aby dotační firmy a úředníci měli v příštích letech co dělat,“ řekl místostarosta Klimkovic Jakub Unucka.

Pokud by město hradilo zateplení domova jen ze svého rozpočtu, přišlo by na 4,5 milionu korun. Aby si město sáhlo na dotační peníze, musí do projektu zahrnout další náklady za zhruba milion korun a projekt přijde zhruba na 5,4 milionu korun. Přitom celková možná dotace je ve výši jednoho milionu korun. Téměř milionový rozdíl v nákladech tvoří úhrada administrace dotace, nutnost použít v oknech zbytečná trojskla, užití energeticky nesmyslné, hrubší zateplovací vrstvy, kvůli které se navíc bude muset postavit nová rampa pro vozíčkáře. Dále bude muset město zakoupit nový kotel, přestože ten stávající je ještě vyhovující.

„A k tomu všemu ještě městu hrozí sankce, pokud se při čerpání nebo administrování dotace dopustí nějaké nesmyslné chyby,“ vysvětlil místostarosta Unucka důvody, proč dotace vyvolala bouřlivou diskuze.
„Nakonec jsme se rozhodli, že do dotace půjdeme. Nový kotel bychom stejně za pár let museli koupit, a tak ho pořídíme už teď. Staré kotle zkoušíme použít v jiných městských budovách,“ shrnul místostarosta.

 
Zateplení domova pro seniory je zatím jedinou investiční akcí, kterou už zastupitelé v Klimkovicích na příští rok naplánovali. V prosinci schvalovali rozpočet pouze na mandatorní výdaje. Již po mnoho let totiž rozhodnutí o investicích odsouhlasují vždy až na začátku příslušného roku, kdy už je jasnější, kolik na ně po účetní uzávěrce zbude peněz.  Kompletním rozpočtem na rok 2017 se Zastupitelstvo Klimkovic bude zabývat v únoru.

Plánované zateplení domova pro seniory přinese úsporu nákladů na vytápění objektu a zároveň budova s novou fasádou prohlédne a bude vypadat přívětivěji.

Aktuální, dlouhodobě zcela naplněná kapacita domova je 26 lidí, což je pro Klimkovice naprosto nedostačující počet. Řešení se ale rýsuje. Naproti domova totiž stojí jedna z významných památek Klimkovic, klasicistní vila z třicátých let minulého století, v němž se svým manželem nějakou dobu žila i spisovatelka Jarmila Glazarová.

„Dům nechal postavit lékař Josef Podivínský, druhý manžel Jarmily Glazarové. V první polovině třicátých let minulého století se rozlehlý objekt i jeho zahrada staly dějištěm románové prvotiny Jarmily Glazarové s názvem Roky v kruhu. V tomto domě Glazarová, jak se sama později vyjádřila, vyjádřila, „prožila nejšťastnější úsek svého života“. Román, který zde vznikal ze zápisků spisovatelčina deníčku, se stal kronikou jejího společného života v manželství s doktorem Podivínským,“ uvedl kronikář Klimkovic Jiří Pillich.

„Dědici posledního zdejšího majitele domu nežijí v Klimkovicích. Předběžně se vyjádřili, že by dům chtěli odprodat. Věříme, že se nám podaří s nimi dojednat jeho odkoupení. Jde o významnou památku, kterých v Klimkovicích moc nemáme, proto bychom ho rádi opravili a zachovali pro příští generace. Tuto jedinečnou vilu by bylo navíc možné stavebně propojit se stávajícím domovem pro seniory, takže by zároveň mohlo vzniknout dalších zhruba deset míst pro naše seniory,“ doplnil starosta Klimkovic Zdeněk Husťák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

22:04 Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

Praktické ukázky využití v podnicích, konzultační zónu a workshopy, na kterých si zástupci firem vyz…