Druhá fáze restaurování Lunet v hlavním foyeru Národního divadla

27.11.2013 9:02

Ve středu 20. listopadu 2013 začala druhá etapa restaurování nástěnných maleb ve foyeru na 1. balkoně historické budovy Národního divadla. Restaurátoři opraví lunety z cyklu Vlast Mikoláše Alše a nástropní triptych Umění Františka Ženíška. Práce by měly trvat do 15. dubna roku 2014 a probíhají za plného divadelního provozu.

Druhá fáze restaurování Lunet v hlavním foyeru Národního divadla
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

„Historicky první a velmi problematické restaurování prakticky provedl po divadelním požáru malíř Janez Šubič. Zejména na stropě provedl zásahy, které pozměnily vizuálně vyznění díla. Již v loňské první restaurátorské etapě jsme provedli citlivou rekonstrukci stropu na základě dochovaných Ženíškových návrhů,“ říká konzervátorka Národního divadla Petra Daňhelová.

Restaurování opět provádí tým restaurátorů pod vedením akademického malíře Tomáše Záhoře a Tomáše Bergera.

„Rozsah prací se bude podobat první etapě, která skončila v květnu letošního roku,“ vysvětluje ředitel Národního divadla Doc. Jan Burian. „Její součástí byla podrobná dokumentace, dodatečné průzkumy, čištění, retušování, tmelení a fixování maleb. Cílem byl také jednotný přístup k restaurování, který je aplikován v podstatě poprvé v historii maleb,“ dodává.

Chystané práce stejně jako v první etapě kompletně financuje zlatá mecenáška ND Prof. Dr. Dadja Altenburg-Kohl: „Kulturní dědictví je naším odkazem a musí být zachováno. Stav lunet je kritický a škody by mohly toto jedinečné dílo nenávratně ohrozit. K Národnímu divadlu mám blízký vztah a velmi mi záleží na tom, aby o něj bylo dobře postaráno.“ 

Národní divadlo nabídne zájemcům možnost blíže se seznámit s unikátními malbami během speciálních prohlídek, které bude pořádat v průběhu restaurování.

Bližší informace k organizaci a registraci na prohlídky budou k nalezení na webových stránkách.

Aktivity MECENÁŠSKÉHO KLUBU NÁRODNÍHO DIVADLA v kalendářním roce 2013

Mecenášský klub oslavil letos v počtu 105 aktivních mecenášů své třetí narozeniny. Stále mezi sebou vítá nové členy. Mecenáši se pravidelně scházejí v krásných prostorách, které nabízí budovy Národního divadla a setkávají se s umělci, tanečníky a herci. Začátkem nové sezony se Mecenáši vypravili společně do Drážďan na představení ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA, kde se v zákulisí setkali se sólistou Jiřím Bubeníčkem. V nedávné době v rámci NOCI DIVADEL navštívili komentovanou prohlídku historické budovy ND, přičemž zavítali i do prezidentských salonků, které jsou jinak veřejnosti nepřístupné. V prosinci navštíví jednu z finálních zkoušek připravované inscenace STRAKONICKÝ DUDÁK a podebatují s režisérem J. A. Pitínským. Ve svátečním čase, krátce před Štědrým dnem, čeká Mecenáše ADVENTNÍ KONCERT v Národním divadle a následné setkání se sólisty a hudebním ředitelem Opery ND Robertem Jindrou.

Mecenášský klub mimo jiné podpořil v tomto roce natočení oficiálního videospotu Baletu ND, realizaci série fotoportrétů umělců Činohry a Opery ND, či inscenaci Laterny magiky Antikódy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…