Druhý blok indické jaderné elektrárny Kudankulam dosáhl plného výkonu

25.01.2017 16:53

Spouštění druhého bloku indické jaderné elektrárny Kudankulam dosáhlo dalšího významného milníku – poprvé bylo dosaženo 100% výkonu. Nyní proběhnou poslední testy a blok bude moci vstoupit do garančního provozu. Tento blok staví Atomstrojexport, který patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Druhý blok indické jaderné elektrárny Kudankulam dosáhl plného výkonu
Foto: Rosatom
Popisek: JE Kudankulam

„Po dokončení fyzikálních testů při 90% výkonu a obdržení povolení od indického dozorného orgánu jsme v neděli v noci poprvé zvýšili výkon 2. bloku na 100 %. Mohli jsme tak přistoupit k poslední etapě dynamických zkoušek, která by podle plánu měla být dokončena v první polovině února. Potom bude následovat 72hodinový test stability provozu reaktoru a na závěr roční garanční provoz,“ řekl Andrej Lebeděv, viceprezident společnosti ASE pro projekty v jižní Asii.

Zvýšení výkonu z 90 na 100 procent proběhlo v souladu s technologickými požadavky. Po dosažení nominální hodnoty výkonu je plánována komplexní dynamická zkouška, která bude trvat 15 dní. Během ní budou ověřeny projektové parametry základních systémů bloku a jeho dynamická stabilita při různých režimech odchylujících se od normálního provozu. V současnosti probíhá příprava bloku k této zkoušce.

Fyzikální spouštění 2. bloku JE Kudankulam bylo zahájeno v květnu 2016, kdy byla po dokončení přípravných prací zavezena do reaktoru první palivová kazeta z celkových 163. Všechny práce prováděli společně ruští a indičtí odborníci v přesném souladu s harmonogramem prací a bezpečnostními normami.

Povolení k zavezení paliva do reaktoru vydal indický dozorný úřad Atomic Energy Regulatory Board (AERB) na základě detailního posouzení bezpečnostních zpráv. Zavážení paliva trvalo méně než 7 dní, takže se jej podařilo úspěšně dokončit 4 dny v předstihu oproti stanovenému harmonogramu. Kontrolu zavážení prováděli inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a po udělení jejich souhlasu bylo na reaktor usazeno víko.

V červnu 2016 bylo úřadem AERB uděleno povolení k uvedení reaktoru na minimální kontrolovaný výkon, kterého bylo dosaženo o 13 dní později. V srpnu byl blok připojen k indické přenosové soustavě.

Projektu první části jaderné elektrárny Kudankulam se dodavatelsky účastnily i české firmy. Například společnost VÍTKOVICE dodala díly vysokotlakých ohříváků a parogenerátorů, SIGMA GROUP dodala čerpací agregáty, KABELOVNA KABEX přes 2500 kilometrů kabelů a ARAKO přes 1500 kusů průmyslových i speciálních armatur.

„Kabelovna Kabex je dlouholetým obchodním partnerem a dodavatelem významné ruské korporace pro atomovou energii – ROSATOM. Tuto pozici si Kabelovna Kabex vydobyla svoji unikátní výrobní technologií, která umožňuje vyrábět a dodávat kompletní kabelový systém, který obsahuje kabel, kabelové spojky a hermetické kabelové průchodky. Celý tento komplet (který unikátně, jako jeden z mála světových výrobců kabelů vyrábí ve svém závodě Kabelovna Kabex) plně zajišťuje dohodnutou kompatibilitu a hermetičnost mezi primární a sekundární zónou atomové elektrárny a má přímý dopad na bezpečnost a spolehlivost provozu atomových elektráren“, řekl  Anton Slobodin, statutární ředitel společnosti Kabelovna Kabex.

Inženýringová společnost ASE byla vytvořena v rámci formování inženýringové divize Rosatomu a vznikla spojením předních společností této oblasti: NIAEP, Atomstrojexport a Atomprojekt. Společnost ASE je jedním ze světových lídrů v inženýringu v oblasti jádra a celosvětově zaujímá 30% podíl na trhu výstavby jaderných elektráren. Má zastoupení, pobočky a operační kanceláře v 15 zemích světa a přes 80% jejího portfolia zakázek připadá na zahraniční projekty.

Společnost se zabývá projektováním a výstavbou jaderných elektráren velkého výkonu, ústavů jaderného výzkumu, výzkumných reaktorů, objektů pro nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem a teplárenských objektů. Také nabízí kompletní spektrum služeb typu EPC, EPC(M) a PMC pro libovolně složité průmyslové celky.

Společnost ASE vyvíjí a aktivně používá Multi-D, což je inovativní systém řízení projektů na výstavbu složitých průmyslových objektů, který umožňuje efektivněji řídit parametry projektu, jako jsou náklady, doba nutná k realizaci a kvalita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…