Dvaadvacet rodin si díky Nadaci ČEZ zasadilo svůj strom

25.10.2015 8:36

Středočeská obec Tuhaň se od soboty 24. října pyšní novou zelení. Její výsadba proběhla hned dvakrát, dopoledne u fotbalového a odpoledne u dětského hřiště, na kterém si hrají děti z místní mateřinky. U každého z dvaadvaceti stromů je navíc v zemi v kovové kapse usazen vysoký dřevěný hranol, na jehož vrcholu je gravírovaná tabulka s názvem stromu v českém jazyce, jménem rodiny či dítěte a datem výsadby. Akci s názvem „Zasaď si svůj strom“ podpořila Nadace ČEZ finanční částkou ve výši 100 000 korun.

Dvaadvacet rodin si díky Nadaci ČEZ zasadilo svůj strom
Foto: cez.cz
Popisek: Dvaadvacet rodin si díky Nadaci ČEZ zasadilo svůj strom.

„Na pozemku u fotbalového hřiště vysazujeme 15 nových dubů zimních, další stromy pak u dětského hřiště přímo v obci, přičemž jsme využili možnost zažádat si o grant u Nadace ČEZ. Jakmile vzrostou a zkošatí, budou nás chránit od řeky a zároveň zakryjí i pohled na chemičku ležící na druhém břehu Labe. Akci jsme nazvali „Zasaď si svůj strom“ proto, že jsme do výsadby chtěli zapojit celé rodiny a hlavně děti, aby získaly pozitivní vztah k přírodě. Zvláště u dětského hřiště přímo v obci, kam si chodí hrát, budou mít stále své stromy na očích, “ uvedla během sázení dubů zimních u fotbalového hřiště starostky Marcela Čechová. U dětského hřiště pak podle ní nově porostou javor babyka, javor mléč, katalpa trubačovitá, liliovník tulipánokvětý, jinan dvoulaločný a dva kaštanovníky jedlé.

„Děláme to pro nás, pro naše děti, obec i radost příštím generacím. Tedy pro radost našich prapravnoučat, neboť stromy vydrží na světě déle než my a sem k Labi patří. Také chceme pochopitelně něco udělat pro přírodu samotnou,“ odpověděli na jednoduchou otázku „Proč jste tady?“ manželé Anna a Erik Borovičkovi. S malým rýčem měl chvílemi snahu se ohánět u jiného dubu nejmladší účastník dopolední výsadby tříletý Ondrášek. Jednou prý bude fotbalistou, a když bude hrát na domácím hřišti, tak stále uvidí svůj strom. Samozřejmě, že devadesátiprocentní podíl na výsadbě měli jeho rodiče Květa a Roman Kormošovi, na tabulce je ovšem doslova a na věky uvedeno: „Ondra Kormoš vysadil tento dub zimní L. P. 2015, 24. října.“

Pomoc přírodě, za každý vykácený strom je třeba vysadit nový, chceme mít u nás v obci hezké prostředí či chceme, aby po nás zůstalo; to byla nejčastější slova obyvatel Tuhaně. Samozřejmě, že ještě pár let potrvá, než budou moci usednout nebo si hrát v příjemném stínu vzrostlé zeleně.

„Jsme rádi, že o grantové řízení Oranžové stromy je mezi městy a obcemi už od roku 2011, kdy bylo vyhlášeno poprvé, trvalý zájem. Hlavně pak mezi jejich obyvateli, kteří se na výsadbě osobně i podílejí a následně se o stromy a keře coby patroni starají. Podporujeme jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně na místech, kde dříve existovala, ale postupem času zpustla či zcela vymizela, ať již kvůli člověku nebo nepříznivým přírodním vlivům,“ poznamenala Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…