Dvořákova Praha nabídne unikátní řadu komorních koncertů elitních sólistů a souborů

19.08.2014 14:56

Připravenou pod kuratelou violoncellisty Jiřího Bárty

Dvořákova Praha nabídne unikátní řadu komorních koncertů elitních sólistů a souborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Jako kurátor v galerii postupoval vynikající violoncellista Jiří Bárta, který na objednávku nadcházejícího festivalu Dvořákova Praha sestavil umělecky výlučnou Komorní řadu. Jiřímu Bártovi se podařilo získat vynikající muzikanty a tělesa z různých koutů světa. Mezi 10. a 15. zářím se tak na Dvořákově Praze představí houslistka Chloë Hanslip, violista Antoine Tamestito a jedinečný Komorní orchestr Vídeň-Berlín složený z hráčů Berlínských a Vídeňských filharmoniků. V komorním recitálu uslyší návštěvníci také hvězdu hlavního programu festivalu houslistu Vadima Repina. Komorní řada tak vyvrcholí vystoupením s Jiřím Bártou, na kterém zazní věhlasné Čajkovského klavírní trio. Festival vzdává také hold české kvartetní škole, která zanechala a stále zanechává viditelnou stopu u nás i v zahraničí.  Vystoupí například Pavel Haas Quartet, Talichovo kvarteto či Bennewitzovo kvarteto. Trojici doplní francouzské Kvarteto Ebène a španělské kvarteto Casals. Důležitá není jen kvalita interpretů, ale rovněž ucelenost a přesvědčivost celé komorní řady, která se na programu festivalu objevuje poprvé. Každý rok bude psán rukopisem jiného umělce.

V komorním prostředí Anežského kláštera nebo Dvořákově síni pražského Rudolfina zazní v excelentní interpretaci hudba několika staletí, od Wolfganga Amadea Mozarta a Franze Schuberta, přes Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka nebo Gustava Mahlera až po Arnolda Schönberga, Alexandra Zemlinského či Ervína Schulhoffa.

Komorní řada Dvořákovy Prahy je vlastně festivalem uvnitř festivalu. Interpretační osobnost a síť mezinárodních kontaktů i dramaturgický cit mě přivedl k rozhodnutí svěřit letošní komorní řadu právě pod kuratelu Jiřího Bárty," popisuje umělecký ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec. Ostatně symbolem kdysi skoro nepředstavitelného spojení je i skvělý Komorní orchestr Vídeň-Berlín, v němž vedle sebe usedli špičkoví hráči dvou věčných rivalů o post nejlepšího orchestru světa: Berlínských a Vídeňských filharmoniků. „Snažil jsem se spojit na pódiu takové domácí i zahraniční osobnosti, které pro diváka a posluchače vytvoří neopakovatelnou atmosféru, z níž bude cítit cosi jako jedinečnost okamžiku, nebo chcete-li tvůrčí kvas bez jakéhokoli náznaku profesionálního stereotypu...," dodává Jiří Bárta.

Dvořákova Praha se v letošním roce koná od 8. do 22. září a nabízí nebývalou koncentraci světových orchestrů a hvězdných sólistů i téměř zapomenutá díla geniálního skladatele. Dále vystoupí například Izraelská filharmonie v čele se Zubinem Mehtou či Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského s Vladimirem Fedosejevem. Významnou událostí bude světová premiéra první opery Antonína Dvořáka Alfred. Kompletní program a informace o prodeji vstupenek je k dispozic na www.dvorakovapraha.cz.

                                                                                                             

V jednom z vrcholných koncertů celého festivalu vystoupí 11. září od 20:00 hodin famózní a elitní Komorní orchestr Vídeň-Berlín s houslistou Rainerem Honneckem a violistou Antoine Tamestitem s programem mozartovsko-dvořákovským. Filharmonikové obou měst byli po léta pod uměleckým vlivem stejných dirigentů – zejména Herberta von Karajana a Claudia Abbada, ale i špičkových hostujících umělců. Mají proto mnoho společného, ale zároveň mají ve svém projevu a zvukové kultuře i specifické stránky.  Orchestr, u jehož zrodu stál Sir Simon Rattle, spojuje noblesu a dokonalý zvuk rakouské tradice s německou energičností a virtuózní brilancí. Pod vedením vídeňského koncertního mistra Rainera Honecka v Praze nechá rozeznít zvukovou dokonalost Dvořákovy a Mozartovy hudby.

Na úvod cyklu se 10. září v Anežském klášteře setkají s Jiřím Bártou kvarteto Ebène, Bennevitzovo kvarteto a violista Antoine Tamestit. Vedle Dvořákových a Smetanových děl zazní Zjasněná noc Arnolda Schönberga, který přiznával Antonínu Dvořákovi velký inspirační vliv ve svých začátcích a který právě Dvořákův smyčcový kvartet, uvedený na témže koncertě, pozoruhodně anticipuje (předjímá).  

Pocta české kvartetní tradici, tak se jmenuje další klíčový večer Komorní řady, ve kterém se 13. září na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina vystřídají hned tři kvarteta: Světoznámé Kvarteto Casals z katalánské Barcelony, které vedle četných úspěchů na koncertních pódiích často provázelo španělského krále na oficiálních zahraničních i domácích cestách. Český Pavel Haas Quartet, v současnosti působící jako rezidenční těleso Kolínské filharmonie. Trojici vévodí legendární Talichovo kvarteto, jež letos slaví 50 let na světových scénách. Přehlídka vrcholného kvartetního umění vyvrcholí provedením Dvořákova Smyčcového sextetu, při kterém Talichovo kvarteto podpoří „Haasovci“.

Komorní řada dává vyniknout i skvělým sólistům a přináší nečekaná setkání. V Anežském klášteře se 11. září od 21:30, tedy v jednom z festivalových Nokturen, violista Antoine Tamestit opět připojí k Jiřímu Bártovi a vynikajícímu francouzskému kvartetu Ebène, aby společně zahráli smyčcové kvintety W. A. Mozarta a Franze Schuberta. 12. září se v Anežském klášteře sejde vynikající britská houslistka Chloë Hanslip s Jiřím Bártou, violistou Vladimírem Bukačem, dalším violoncellistou Jakubem Tylmanem, mladou českou klarinetistkou Ludmilou Peterkovou, renomovaným klavíristou ukrajinsko-rusko-židovského původu Konstantinem Lifschitzem a Bennewitzovým kvartetem v programu složeném z děl Alexandra Zemlinského, Ervína Schulhoffa, Bohuslava Martinů a Josefa Suka.

 15. září v Anežském klášteře vystoupí rakouský barytonista Wolfgang Holzmair, který za doprovodu amerického klavíristy Russella Ryana přednese průřez písňové tvorby v rakousko-německo-českém regionu od počátku 19. století do druhé světové války. Zazní písně Franze Schuberta, Richarda Strausse, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Gustava Mahlera.  Stejného večera vyvrcholí Komorní řada v Dvořákově síni Rudolfina v setkání renomovaného houslového virtuóza Vadima Repina, který v patnácti letech debutoval v newyorské Carnegie Hall a jako sedmnáctiletý se stal nejmladším vítězem prestižní mezinárodní Soutěže královny Alžběty v Bruselu, neméně věhlasného klavíristy Konstantina Lifschitze, samotného kurátora Komorní řady Jiřího Bárty u violoncella a klavíristky Terezie Fialové. Zazní skladby Antonína Dvořáka a Petra Iljiče Čajkovského.

Jiří Bárta

„Technicky neomylný, hudebně charizmatický a obdařený citem básníka,“ vystihl hru Jiřího Bárty Daniel Cariaga v Los Angeles Times. Jednoho z nejpozoruhodnějších violoncellistů své generace zavedly koncertní aktivity do celého světa, jako sólistu před špičkové orchestry a k nejvýznamnějším dirigentům. Jiří Bárta se zároveň vášnivě věnuje komorní hudbě. Inicioval založení Mezinárodního hudebního festivalu komorní hudby v Kutné Hoře, kam zve vynikající hráče a vytváří neotřelou dramaturgii. Propaguje soudobou hudbu, mnoho skladeb – často pro něj napsaných – uvedl v české nebo světové premiéře, a autentickou interpretaci staré hudby. Neváhá znovuobjevovat skladby méně známých skladatelů.

 

Dvořákova Praha 2014 – přehled programových řad

 

 

Dvořák Collection I

Kompletní symfonie a koncerty Antonína Dvořáka

 

7/9, neděle          Musica Florea, Marek Štryncl

8/9, pondělí        Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, Josef Špaček

12/9, pátek         Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, Niu Niu

14/9, neděle        Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, Narek Hakhnazaryan

16/9, úterý          Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského, Vladimir Fedosejev, Vadim Repin

 

 

Komorní řada

Kurátor Jiří Bárta

 

10/9, středa        Kvarteto Ebène, Bennewitzovo kvarteto

11/9, čtvrtek       Komorní orchestr Vídeň-Berlín

11/9, čtvrtek       Kvarteto Ebène, Jiří Bárta

12/9, pátek         Chloë Hanslip, Vladimír Bukač, Jiří Bárta, Jakub Tylman, Konstantin Lifschitz,

Ludmila Peterková, Bennewitzovo kvarteto

13/9, sobota       Kvarteto Casals, Pavel Haas Quartet, Talichovo kvarteto

15/9, pondělí      Wolfgang Holzmair, Russell Ryan

15/9, pondělí      Vadim Repin, Jiří Bárta, Konstantin Lifschitz, Terezie Fialová

 

 

Zahraniční orchestry

Světové orchestry na Dvořákově Praze

 

9/9, úterý            Polský národní rozhlasový symfonický orchestr, Alexander Liebreich,

Krystian Zimerman

11/9, čtvrtek       Komorní orchestr Vídeň-Berlín

14/9, neděle        Concerto Köln, Andreas Staier

16/9, úterý          Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského, Vladimir Fedosejev, Vadim Repin

22/9, pondělí      Izraelská filharmonie, Zubin Mehta

 

 

Premiéra: Alfred

Koncertní provedení první Dvořákovy opery

 

17/9, středa        Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Heiko Matthias Förster,

                              Český filharmonický sbor Brno, Petr Fiala, sólisté

 

 

Den D

Debutový den

 

19/9, pátek         Jan Lisiecki

                              Christina & Michelle Naughton

 

Dvořákova Praha 2014 – doprovodný program

 

 

Po stopách Antonína Dvořáka

 

7/9, neděle          Musica Florea, Marek Štryncl

 

 

Nedělní matiné

 

14/9, neděle        Concerto Köln, Andreas Staier

 

 

Rodinný den

 

20/9, sobota       Igudesman & Joo

                              Fenomenální duo hudebních komiků

 

 

A cappella

 

21/9, neděle        Ars Nova Copenhagen, Paul Hillier

 

 

Předprodej vstupenek


Vstupenky jsou dostupné online na www.dvorakovapraha.cz, ve festivalové prodejní síti nebo ve Vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy na adrese Palackého 740/1, Praha 1, 3. patro, e-mail vstupenky@dvorakovapraha.cz, tel. +420 606 021 050. Vstupenkové centrum je otevřeno od 18. 8. do 22. 9. pondělí – čtvrtek  10.00 – 18.00 hod., pátek 10.00 – 15.00 hod.) Vstupenky je možné nakupovat a vyzvedávat také v prodejní síti Sazka Ticket, Ticketpro a Eventim.

Festivalová pokladna v Rudolfinu (nám. Jana Palacha, Praha 1, tel. +420 227 059 234) bude otevřena od 18. srpna až do ukončení festivalu.

 

Festival Dvořákova Praha se koná pod záštitou Tomáše Hudečka, primátora hl. města Prahy.

 

Generální partner: Investiční skupina KKCG

Za podpory: hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR

Partneř: CzechPromotion, Sazka

Hlavní mediální partneři: Česká televize, Český rozhlas, MF DNES, iDNES.cz

Odborní mediální partneři: Opera Plus, Harmonie, Classic FM

Mediální partneři: Forbes Česko, Lidové noviny, Týdeník Rozhlas, Literární noviny, Expats.cz, Prager Zeitung, The Prague Post, Expresradio, Dotyk

Oficiální vůz: BMW CarTec Praha

Dodavatelé: Letiště Praha, British Airways, Impromat, Šafář & Partners – advokátní kancelář

Speciální poděkování: Rok české hudby 2014, Národní galerie v Praze, Česká centra, The Emblem, GTS ALIVE, Machart PIANA, Yamaha

Partneři koncertů: Česká podnikatelská pojišťovna, MND, Česká pošta, KIKA

Partneři doprovodných programů: Pražská energetika, d-PROG, Městská část Praha 1, Metro

Neziskový partner: Nadace Proměny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …