EK ČR: Další falešné exekuce, tentokrát v Litomyšli

30.03.2015 16:31

V Česku se objevily další falešné exekuční výzvy. Zasáhly Litomyšl a podobají se vlně, která v únoru zaplavila Svitavy. Adresáti by neměli provádět žádné úhrady na účty uvedené ve výzvě.

EK ČR: Další falešné exekuce, tentokrát v Litomyšli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Pachatel vyzývá adresáty k úhradě nedoplatku za komunální odpad ve výši 11.950 Kč nebo 14.050 Kč, jinak hrozí „provedením fyzické exekuce“. Listiny označuje hlavičkou neexistujícího exekutorského úřadu Litomyšl. Soudní exekutorka JUDr. Taťána Macková, jejíž jméno bylo zneužito, je soudní exekutorkou Exekutorského úřadu Ústí nad Orlicí. V podvodném dokumentu jsou rovněž chybně uvedeny kontaktní údaje. Fiktivní odesílací adresa patří Městskému úřadu v Litomyšli.

Internetovou rešerší bylo zjištěno, že účty, které podvodník používá (246973849/0300 či 43-668398227/0100), v minulosti už sloužily k páchání trestné činnosti, např. v případě nedoplatků za elektřinu. Ukázku falešné výzvy naleznete níže. Je v ní mimo jiné obsažen nesmyslný odkaz na „nařízení“ blíže nespecifikovaného obvodního soudu či výhrůžka návštěvou „exekučního komisaře“, který není osobou, jež by reálně a v souladu se zákonem figurovala v exekučním řízení.

Podvodný dokument je distribuován korespondenční cestou. Obdrželi jej i lidé, kteří nejsou dlužníky, proti nimž soud nařídil exekuci.

Exekutorská komora ČR, která dosud zaznamenala podněty od několika osob, podává trestní oznámení. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři roky či více v závislosti na výši škody, a to za trestný čin podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny a nedovolené výroby a držení pečetidla státní pečeti a úředního razítka.

V případě pochybností o pravosti výzvy se tazatelé mohou obrátit na Exekutorskou komoru ČR, dále na Městský úřad Litomyšl za účelem potvrzení bezdlužnosti či na policii, kde lze podat trestní oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…