ERÚ: Prohlášení Rady k tvrzením o selhání regulátora

05.11.2021 18:44 | Tisková zpráva

Energetický regulační úřad (úřad, ERÚ) uskutečnil v uplynulých týdnech řadu jednání pro řešení situace zákazníků, kteří ztratili svého původního dodavatele energií v období vysokých cen na trzích s komoditami, a je jim dodávána elektřina a plyn dodavateli poslední instance. Úřad intenzivně informuje zákazníky na svých internetových stránkách o vhodných postupech, komunikuje se zástupci vlády, zástupci místních samospráv, se zástupci neziskových organizací, dodavateli poslední instance i dalšími subjekty, které mají skutečný zájem na řešení situace. Členové Rady ERÚ pak pravidelně vystupují s informacemi také ve sdělovacích prostředcích, pro tyto účely pořádáme tiskové konference.

ERÚ: Prohlášení Rady k tvrzením o selhání regulátora
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

V této souvislosti je nutné zdůraznit, že informace, které zaznívají v médiích od některých veřejných činitelů o tom, že Energetický regulační úřad je jakýmkoliv způsobem odpovědný za situaci na trhu, zejména v souvislosti s krachem dodavatelů, jsou hrubě zkreslené a pramení z hluboké neznalosti českých zákonů, evropských směrnic a nařízení i dosavadní energetické praxe. Energetický regulační úřad nemá žádné pravomoci a kompetence v oblasti regulace nákupu energií dodavateli, stejně jako tito dodavatelé nemají v zákonech uložené žádné povinnosti, které by museli dodržovat ve svých obchodních strategiích.

Zároveň Energetický regulační úřad nemá vůbec žádné oprávnění pro zásahy do cen na trzích s elektřinou a plynem. Uvedené je dáno liberalizací trhu, tedy principem volného obchodování s komoditami jako je elektřina a plyn bez regulačních zásahů. Je nutné zdůraznit, že v tomto smyslu se Česká republika v posledních 20 letech postupně vzdala jakékoliv účinné kontroly nad trhem v souladu s politikou Evropské unie a její legislativou, ba právě naopak regulacím v této oblasti bránila právě z důvodu volného a otevřeného trhu. Regulační úřady v členských zemí Evropské unie byly zřízeny nikoliv pro regulaci trhu s komoditami, ale pro dohled nad dosažením dostatečně liberálního prostředí v oblasti obchodu a výroby a pro regulaci pouze v případě monopolního postavení přenosových, přepravních a distribučních společností zabývajících se přenosem elektřiny a přepravou plynu. O tomto jasně vymezeném postavení regulátorů v celé Evropě jednoznačně hovoří i evropské směrnice a nařízení.

Některá vyjádření, která probíhají v různých politických debatách narušují nezávislost Energetického regulačního úřadu na politické reprezentaci a zcela neprávem napadají postavení úřadu, který má pravomoci pouze ve vztahu k regulaci síťových odvětví, přičemž oslabují jeho pozici i v této roli. Tím poškozují i spotřebitele, jejichž zájmy má regulátor chránit. Za silnými slovy některých činitelů zaniká snaha o nalezení skutečných řešení pro spotřebitele v České republice.

Energetický regulační úřad vidí řešení situace především v sociální oblasti a v oblasti záruk státu či bankovních institucí při pomoci těm, kteří ji potřebují. Přestože úřad nemá účinné kompetence v těchto oblastech, snažíme se vzniklou situaci řešit a se všemi zainteresovanými stranami intenzivně jednáme, nehledě na to, zda jsou výsledky prezentovány jako úspěch té či oné strany. Pro Energetický regulační úřad není podstatná obhajoba v záležitostech, ve kterých nemohl pochybit, nemá-li zákonodárci vepsané pravomoci v energetickém zákoně. Podstatnou je pouze pomoc spotřebitelům, kteří se nezaviněně ocitli v sociální tísni. Situaci vnímáme jako velmi napjatou a pro mnoho domácností kritickou. Nabízíme proto naši pomoc, součinnost a podporu při formulování možných účinných realizačních opatření těm, kteří možnost realizace opatření skutečně mají nebo ji brzy budou mít

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…