EU Parlament podpořil závazný cíl růstu obnovitelných zdrojů i snižování emisí do roku 2030

05.02.2014 17:58

Europoslanci dnes podpořili potřebu pevně stanoveného cíle pro další růst obnovitelných zdrojů alespoň o 30 procent do roku 2030. Jde o jasnou zprávu, že podporují navýšení množství čisté energie z větrných, solárních nebo biomasových zdrojů. Oproti návrhu Evropské komise navrhli europoslanci cíl pro EU28 o tři procenta vyšší, současně zdůraznili potřebu, aby byl cíl realizován přes jasné politiky členských států. Vedle závazku navyšování podílu zelené energetiky podpořili také cíl pro snižování emisí (40 procent do roku 2030) a zvyšování energetické efektivity (na 40 procent do roku 2030).

EU Parlament podpořil závazný cíl růstu obnovitelných zdrojů i snižování emisí do roku 2030
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost uvádí:

„Výsledek hlasování je jasnou zprávou pro vlády členských států EU, které budou schvalovat cíle pro snižování emisí a další budování obnovitelných zdrojů během následujících dvou měsíců. Nastavení cílů pro obnovitelné zdroje v minulosti posloužilo jako potřebný impuls k rozhýbání investic do moderní energetiky. Právě díky této strategii je dnes solární energetika nejdostupnější zdroj obnovitelné energie. Šetrná energetika navíc v České republice pomůže vytvořit tisíce pracovních míst a podpořit místní ekonomiku. Zejména proto by se měla vláda Bohuslava Sobotky přidat k progresivním státům a požadovat jasný závazek růstu obnovitelných zdrojů do roku 2030.“

„Větrné, solární nebo biomasové zdroje dávají v Evropě práci milionu lidí a do konce tohoto desetiletí zaměstnají trojnásobek. Pevně stanovený závazek posílí stabilitu dalšího budování čisté energetiky. Zvyšování energetické efektivity i investice do stále dostupnějších obnovitelných zdrojů pomohou zvýšit energetickou soběstačnost států EU a šetřit tak desítky miliard euro za spotřebu fosilních paliv," dodává Martin Sedlák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…