Eko-kom: Obce, které nejlépe třídily odpad, převzaly Keramické sluchátko a Elektrooskara

26.05.2017 7:35

Nejlepší města a obce Moravskoslezského kraje byly včera v Hradci nad Moravicí oceněny za třídění elektroodpadu. Certifikáty a šeky předaly vítězům v jednotlivých kategoriích třídění vysloužilých elektrozařízení za rok 2016 hned dvě neziskové společnosti, které se zabývají zpětným odběrem elektrozařízení – kolektivní systém ASEKOL a kolektivní systém ELEKTROWIN. Ocenění byla udělována v rámci soutěží O keramické sluchátko a Elektrooskar.

Eko-kom: Obce, které nejlépe třídily odpad, převzaly Keramické sluchátko a Elektrooskara
Foto: red
Popisek: EKO-KOM

Vítězství v soutěži O keramické sluchátko obhájila jak obec Tvrdkov v kategorii do 1 500 obyvatel, tak Raškovice ve své kategorii nad 1 500 obyvatel a premianty jsou stále občané Frýdlantu nad Ostravicí, kteří vítězství v kategorii obcí s rozšířenou působností obhájili již popáté.

V soutěži O keramické sluchátko, kterou pořádá nezisková společnost ASEKOL ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, je hodnocena výtěžnost odevzdaných vysloužilých elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele. Mezi odevzdané elektrospotřebiče se řadí například počítače, televize, rádia, fotoaparáty, videokamery nebo telefony. „Lidé v našem kraji věnují třídění nepotřebného elektra stále větší pozornost, což se odráží také na celkových výsledcích - vždyť za rok 2016 se vytřídilo 2 034 tun, přitom v roce 2015 činil sběr v našem kraji 1 939 tun. Moravskoslezský kraj se tak řadí na úžasné 3. místo v mezikrajském srovnání ASEKOLu“, uvedl Zdeněk Kovařík, regionální zástupce ASEKOLu.

Co se týče samotných vítězů v jednotlivých kategoriích, tak v uplynulém roce v přepočtu na jednoho obyvatele odevzdali v Tvrdkově k ekologické recyklaci celkem 6,5 kg drobných elektrospotřebičů, v Raškovicích 4,7 kg a ve Frýdlantu nad Ostravicí 4,1 kg drobných elektrospotřebičů. Obyvatelé Tvrdkova jsou tak zároveň absolutním vítězem celé soutěže.

Souběžně se soutěží O keramické sluchátko byly vyhlášeny výsledky soutěže Elektrooskar. Kolektivní systém ELEKTROWIN zde ocenil obce ve dvou hlavních kategoriích odrážejících celkové množství sběru elektrozařízení, ke kterým přidal zvláštní cenu za výtěžnost na 1 obyvatele ve městě nad 20 000 obyvatel. V rámci obcí do 5 000 obyvatel zvítězila obec Dobrá a do 20 000 obyvatel město Frenštát pod Radhoštěm. Zvláštní cenu získalo město Nový Jičín, které vytřídilo krásných 4,2 kg na jednoho obyvatele.

V soutěži o sošku Elektrooskara se hodnotí sběr domácích objemných elektrospotřebičů (lednice, pračky, sporáky), včetně drobných domácích přístrojů a nástrojů. ELEKTROWIN v roce 2016 vysbíral v Moravskoslezském kraji 3 659 t na 1 279 sběrných místech, se kterými v kraji spolupracuje.

„Přestože množství vytříděného elektrozařízení každoročně stoupá, stále nezanedbatelná část končí tam, kde by neměla. Dlouhodobě se proto snažíme informovat obyvatele kraje o tom, kam se starým drobným elektrem, aby nekončilo bez užitku ve směsném komunálním odpadu. Ekologické chování je důležité pro každého z nás, neboť spoluvytváří prostředí, v němž žijeme“, uvedla Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…