Ekolamp: Mobilní aplikace „Kam s ní?“ najde nejbližší sběrné místo pro vysloužilé úsporné zářivky

22.07.2016 10:14

Vysloužilé zářivky, LED diody a úsporné žárovky do běžného odpadu nepatří. Kvůli obsahu toxických látek, byť ve velmi malých množstvích, je třeba je odevzdat k odborné recyklaci. Kde ale takové místo najít?

Ekolamp: Mobilní aplikace „Kam s ní?“ najde nejbližší sběrné místo  pro vysloužilé úsporné zářivky
Foto: red
Popisek: Ekolamp

Spotřebitelé mohou nově zjistit nejbližší sběrné místo pomocí aplikace „Kam s ní?“, kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android (ZDE) a iOS (ZDE).

„Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve všech sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech či nákupních centrech, na obecních, městských a krajských úřadech,“ shrnuje Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci světelných zdrojů a jiných osvětlovacích zařízení.

Zátěž pro životní prostředí představuje zejména rtuť, která je ve stopových množstvích přítomna v některých světelných zdrojích. V úsporných zářivkách se vyskytuje ve velmi malém množství (cca 2–5 mg), například v klasickém teploměru je rtuti 500krát více. Navíc je recyklací zářivek možné využít přes 95 % materiálů, ze kterých jsou vyrobeny, a tím omezit těžbu přírodních surovin.

O společnosti EKOLAMP s.r.o.

Společnost EKOLAMP je nezisková organizace, která byla v roce 2005 založena tuzemskými pobočkami společností Philips, OSRAM, GE Industrial a NARVA B.E.L./ČR. EKOLAMP vytváří síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých osvětlovacích zařízení, jejich zpracování včetně následného materiálového využití a odstranění zbytkových odpadů. Více informací ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…