Elektronizace veřejné správy pokračuje. Krajské nemocnice mají nový software, který zefektivní plánování operací

23.07.2015 11:45

Moravskoslezský kraj ukončil další projekt elektronizace veřejné správy. Díky projektu Rozvoj e Government služeb v Moravskoslezském kraji tak mohl pořídit komplexní informační systém pro operační sály a centrální sterilizace šesti krajských nemocnic, rozšířit hardwarovou infrastrukturu a posílit bezpečnostní prvky na krajském úřadu, pořídit nový videokonferenční systém pro své příspěvkové organizace a aktualizovat grafické části plánu rozvoje vodovodů a kanalizací.

Elektronizace veřejné správy pokračuje. Krajské nemocnice mají nový software, který zefektivní plánování operací
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Projekt byl financován Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Díky otevřeným výběrovým řízením na dodavatele byly informační systémy a hardware pořízeny za 27,2 milionu korun oproti plánovaným 32 milionům. Finanční podpora Evropského integrovaného programu činí 20,4 milionu korun, což je 75 procent skutečně vynaložených nákladů.

Za přispění evropských peněz tak bude 39 operačních sálů v krajských nemocnicích v Havířově, Karviné, Orlové, Krnově, Opavě a Třinci vybaveno softwarem, který výrazně zefektivní plánování operací, a zároveň poskytne statistické přehledy, díky nimž mohou nemocnice i jejich zřizovatel, tedy Moravskoslezský kraj zjišťovat skutečné časy operací, mapovat prostoje mezi operačními zákroky, zátěže operačních sálů, množství spotřeby zdravotnického materiálu a další údaje, důležité pro zkvalitnění zdravotní péče o pacienty a efektivnější hospodaření nemocnic.

„Lékaři a personál v jednotlivých nemocnicích budou mít díky novému vybavení komplexní dohled nad reálným provozem operačních sálů a veškerými činnostmi centrálních sterilizací. Díky informačnímu systému získá přehled o efektivitě spotřeby materiálu jednotlivých nemocnic i vedení kraje a krajského úřadu. To přinese další úspory v provozu zdravotnických zařízení. Ročně se v krajských nemocnicích provede na čtyři a půl tisíce operací, při nichž je třeba sterilizovat velké množství nástrojů. Díky zkrácení času plánování operací počítá kraj s úsporou v této oblasti až 6,4 milionu korun ročně,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Vedle komplexního informačního systému pro pracoviště operačních sálů a centrálních sterilizací v hodnotě 15,1 milionu korun kraj pořídil také nový videokonferenční systém pro své příspěvkové organizace, krajský úřad, případně obce za 0,6 milionu korun, rozšířil hardwarovou infrastrukturu a posílil bezpečnostní prvky na krajském úřadu za 10,4 milionu korun a aktualizoval grafické části plánu rozvoje vodovodů a kanalizací oproti roku 2004. Tento plán mohou využít obce, projektanti i veřejnost, je k dispozici na webu Moravskoslezského kraje http://geoportal.kr-moravskoslezsky.cz.

Projekt Rozvoj e-Government služeb v Moravskoslezském kraji navázal na projekt  E-Government Moravskoslezského kraje (II. – VI. část výzvy), který kraj úspěšně dokončil letos v květnu. Šlo o vůbec nejrozsáhlejší projekt elektronizace veřejné správy za více než 154,4 milionu korun, který se realizoval od září 2010.

V průběhu šesti let bylo v rámci tohoto projektu pořízeno Technologické centrum kraje, digitalizován knihovní fond paměťových institucí kraje (knihovny, muzea, galerie, archivy) v objemu více než 300 tisíc stran, pořízeny krajská digitalizační jednotka pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu, Krajská digitální spisovna, Krajské digitální úložiště pro bezpečné ukládání zejména zdravotnické dokumentace a účelová katastrální mapa. Byl nakoupen také datový sklad, díky němuž je například na webu http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/dwh veřejnosti dostupný přehledný rozpočet kraje. Kraj a jeho krajský úřad má díky projektu i nový docházkový systém, nové verze kancelářských programů, sjednocenou správu všech uživatelů a nový jednotný Portál kraje jak pro zaměstnance úřadu, tak pro všechny příspěvkové organizace kraje.

Moravskoslezský kraj tak plně využil pro rozvoj svých služeb možnost dočerpat dotaci z oblasti zavádění informačních technologií v územní veřejné správě, kterou nabízelo Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Kraj tak získal nástroj, který za využití moderních technologií maximálně zjednoduší život klientům veřejné správy – tedy občanům, a zároveň ušetří státu finanční prostředky spojené s vedením různých agend,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…