Energetický regulační úřad a Sdružení místních samospráv ČR upozorňují na nepoctivé zprostředkovatele

05.02.2016 11:21

Sdružení místních samospráv ČR disponuje bezmála stovkou podnětů svých členských obcí o nekalých praktikách, nevýhodných smluvních vztazích a živelné situaci v oblasti odběru elektřiny a plynu, která vyplývá ze smluvních vztahů obcí a měst se společností Energie pod kontrolou, o.p.s.

Energetický regulační úřad a Sdružení místních samospráv ČR upozorňují na nepoctivé zprostředkovatele
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Společnost Energie pod kontrolou, která vznikla na základě iniciativy některých starostů měst a obcí, kteří také byli členy dozorčí rady, fungovala pro smluvně vázané obce jako zprostředkovatel cenově výhodných dodávek energií a v určitých případech i jako správce odběrných míst. Jelikož tato společnost nebyla přímým dodavatelem, nevztahuje se na ni působnost Energetického regulačního úřadu (ERÚ). V tomto postavení se společnost Energie pod kontrolou dostala z blíže nespecifikovaných příčin do částečné platební neschopnosti, kdy neodváděla od obcí vybrané platby za nasmlouvaná odběrná místa výhradnímu dodavateli elektřiny, společnosti Amper Market, a.s. Tato situace se patrně netýkala dodávek plynu. V závěru roku 2015 navíc začalo docházet k převodu smluvních vztahů mezi obcemi a společností Energie pod kontrolou na společnost Energie Pro s.r.o., a to na základě jednání společnosti Energie pod kontrolou, která se opírala o dřívější plné moci či jiná ustanovení smluv s obcemi.

V této nepřehledné situaci některé obce vypověděly smlouvu se společností Energie pod kontrolou, případně od smlouvy odstoupily, některé naopak ve smluvním vztahu s výše uvedenými subjekty setrvaly.

V pátek dne 22. ledna 2016 Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) prostřednictvím svého prvního místopředsedy Radima Sršně projednalo situaci s předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou a požádalo úřad o pomoc se současným stavem věci i o spolupráci při přípravě takových legislativních změn, které by do budoucna zamezily působnosti podobných společností.

ERÚ a SMS ČR se dohodly na pomoci ze strany ERÚ v rovině odborné podpory, a to jak ve směru k SMS ČR, tak i k jednotlivým obcím dle kompetencí daných ERÚ energetickým zákonem. Dalším shodným bodem je pak nutnost spolupráce na přípravě potřebných legislativních změn.

SMS ČR i ERÚ společně apelují na maximální obezřetnost před možnými negativními důsledky nevýhodných smluvních vztahů mezi obcemi a sítí společností okolo Energie pod kontrolou, o.p.s.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…