Energetický regulační úřad připravuje 15 nových vyhlášek

19.07.2015 9:58

ERÚ připravuje 15 nových vyhlášek. Budou vydány v souvislosti s novelou energetického zákona a přípravou nového regulačního období v elektroenergetice i plynárenství. ERÚ příslušné vyhlášky vydá v souladu se zákonným zmocněním, Ústavou ČR a akceptací připomínek Legislativní rady vlády.

Energetický regulační úřad připravuje 15 nových vyhlášek
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

ERÚ vzhledem k potřebě upravit podmínky pro IV. regulační období v elektroenergetice i plynárenství a v souvislosti s novelou energetického zákona, která vešla v platnost na začátku června 2015 s účinností od 1. ledna 2016, připravil do legislativního procesu celkem 15 nových vyhlášek.

Komise pro veřejné právo I (komise pro správní právo č. 1) Legislativní rady vlády (LRV) dne 22. června 2015 ve svých připomínkách k návrhu vyhlášky o způsobu regulace cen a postupech pro regulaci cen v elektroenergetice a teplárenství uvedla, že pro vydání stávající a jí předcházející vyhlášky chyběl dostatečný zákonný základ a zákonné meze vyžadované v čl. 79 odst. 3 Ústavy. Dle názoru LRV tedy ERÚ nemá zákonné zmocnění, aby mohl vydat vyhlášky upravující pravidla na energetickém trhu.

LRV konkrétně uvedla, že „samotné zákonné zmocnění není jedinou podmínkou, kterou Ústava v čl. 79 odst. 3 pro vydání prováděcího právního předpisu stanoví. Vedle zmocňovacího ustanovení, tzn. v daném případě § 98a odst. 2 písm. f) energetického zákona a § 53 odst. 2 písm. l) zákona č. 165/2012 Sb., musí k vydání prováděcího právního předpisu existovat odpovídající zákonný základ". Dále se LRV domnívá, že „v případě navrhované vyhlášky (i dosavadní vyhlášky č. 436/2013 Sb. a jí předcházející vyhlášky č. 140/2009 Sb.)… toto ustanovení stanoví pravidla pro výkon působnosti ERÚ a při doslovném výkladu čl. 79 odst. 3 Ústavy by nemuselo jako dostatečný zákonný základ stačit".

Zjednodušeně řečeno, dle názoru LRV nemá ERÚ dostatečnou oporu v zákoně pro to, aby mohl vydat konkrétní vyhlášky, jež předal do legislativního procesu k posouzení.

V tomto směru jsem se dopisem obrátila na předsedu Legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera se žádostí o potvrzení nebo vyvrácení stanoviska Komise LRV pro veřejné právo I. V případě, že LRV bude nadále zastávat výše uvedené stanovisko, budu nucena vydat vyhlášky s akceptováním všech připomínek LRV s negativním dopadem na celý energetický trh. ERÚ pod mým vedením neučiní žádný krok, který by byl v rozporu s jeho zákonným zmocněním, nebo dokonce s Ústavou ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…