Era: Češi mají potíže s plánováním svých financí

29.08.2013 15:00

Detailně si své příjmy a výdaje plánuje pouze necelá třetina lidí. Přesný přehled o svých financích má pak méně než polovina Čechů. Jen 32 % lidí si zapisuje, kolik vydělávají a za co utrácejí. „Domácí účetnictví“ si ale většinou vedou nepravidelně a pouze na papíře. Elektronicky si příjmy a výdaje zaznamenává jen necelá pětina Čechů. Přitom více než polovina lidí by ráda své finance spravovala prostřednictvím internetového bankovnictví. Vyplynulo to z průzkumů, které má k dispozici Era. Ta pro klienty připravila novou možnost on-line správy osobních financí v rámci nedávno spuštěného Era portálu.

Era: Češi mají potíže s plánováním svých financí
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Polovina Čechů si neplánuje měsíční výdaje. Své útraty si nezapisují, a tak o nich mají jen hrubý přehled. Téměř 40 % lidí proto například neví, kolik peněz utratili v předchozím měsíci za potraviny. Pravidelné vedení „domácího účetnictví“ je přitom důležitou součástí při plánování rodinných nebo osobních financí.

Jak vyplynulo z průzkumu TNS AISA o přístupu Čechů k financím, denně si zapisuje své příjmy a výdaje jen necelá desetina lidí, jednou týdně pak čtvrtina Čechů. Většina z nich přitom pro evidenci peněz používá tužku a papír. „Nejčastěji si lidé zapisují své příjmy a výdaje proto, aby měli přehled a neutráceli za zbytečnosti,“ říká Leila Goulliová, výkonná ředitelka útvaru Design, komunikace a marketing Ery.

Při plánování financí by přitom více než polovina lidí uvítala možnost zaznamenávat si příjmy a výdaje přímo do internetového bankovnictví. Téměř dvě třetiny respondentů by rády „na jednom místě“ také sledovaly pohyby peněz na svých dalších účtech i u jiných bank. „Proto se Era rozhodla nabídnout svým klientům aplikaci Era osobní finance, která je součástí rozšířeného internetového bankovnictví. Usnadní jim správu osobních či rodinných financí,“ objasňuje Leila Goulliová.

Nová aplikace umožňuje klientům automaticky třídit nejběžnější příjmy a výdaje a zařazovat je do příslušných kategorií. Z těch si pak mohou vytvořit přehledné grafy, které jim prozradí, za co nejčastěji a kdy utrácí. Kromě těchto funkcí dokáže aplikace zařadit do jednotlivých kategorií i příjmy a výdaje z výpisů z jiných účtů. „Umožňuje i ruční zařazování a třídění hotovostních plateb. Klienti tak získají ještě lepší přehled o jejich skutečných výdajích. Pokud si nastaví u jednotlivých kategorií i rozpočty, systém je automaticky upozorní na překročení nastaveného limitu,“ doplňuje manažerka Ery.

Rozšířené internetové bankovnictví Era portál nabízí klientům i možnost zřizovat si vybrané finanční produkty prostřednictvím internetového bankovnictví bez nutnosti navštívit některé z Era finančních center nebo pobočku České pošty.

Era jde cestou zjednodušování produktové nabídky a maximálně se zaměřuje na požadavky dnešního klienta. Jejím cílem je poskytnout srozumitelné, praktické, dostupné a funkční služby, které se bez ostatních zbytečností přizpůsobí potřebám zákazníků.

Era je obchodní značka Československé obchodní banky, a.s. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…