Eurokomisařka Věra Jourová na vládě o tématech z agendy ministra Dienstbiera

02.11.2015 16:48

Dnešního zasedání vlády se zúčastnila členka Evropské komise Věra Jourová zodpovědná za spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti žen a mužů. Jednání navštěvuje jednou za tři měsíce.

Eurokomisařka Věra Jourová na vládě o tématech z agendy ministra Dienstbiera
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Témata, která dnes eurokomisařka Věra Jourová zmiňovala na vládě a snažila se pro ně získat podporu, se prolínají i do agend ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera. Jedná se například o směrnici pro 40% zastoupení žen ve správních radách, pro které hledá podporu u české vlády. Stejně jako o rovné platové podmínky pro obě pohlaví.

V souvislosti s dnešním Evropským dnem rovného odměňování Věra Jourová zmínila, že zatímco v Evropě je průměrný schodek v odměňování mužů a žen 16%, v České republice činí 21,3%, což nás řadí na třetí nejhorší místo v Evropě. Tento fakt má dlouhodobé důsledky a později se projevuje i v nerovnosti penzí, seniorky pobírají o celou jednu třetinu nižší důchod než muži a prohlubuje to tak jejich propad na hranici chudoby.

Ministr Dienstbier se těmito tématy dlouhodobě zabývá a zohledňuje je i v předkládané legislativě.

V reakci na přetrvávající genderové nerovnosti předložil vládě Vládní strategii pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020, která ji schválila loni v listopadu.  Strategie mj. obsahuje opatření v oblasti genderové rovnosti na trhu práce a v oblasti odstraňování rozdílů v odměňování. K těmto opatřením patří například zvýšení zaměstnanosti žen, zejména ve věkových kategoriích, kde je jejich zaměstnanost výrazně nižší než zaměstnanost mužů; zajištění všemi prostředky dodržování právních předpisů v oblasti stejného odměňování za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty či podpora a zavádění genderových auditů ve veřejné i soukromé sféře a implementace jejich výsledků do chodu organizace.

Tato témata podporují na vládě členové vlády zastupující ČSSD, podporu musí eurokomisařka Jourová hledat mezi zbývajícími koaličními partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…