Europarlament držel minutu ticha za Michela Rocarda a oběti teroristických útoků

05.07.2016 22:00

Předseda Schulz zahájil zasedání Evropského parlamentu vyhlášením minuty ticha za bývalého francouzského premiéra a europoslance Michela Rocarda, který zemřel 2. července ve věku 85 let. Věnoval tichou vzpomínku také více než 300 obětem a přes 500 zraněným z teroristických útoků, které se udály v minulém týdnu v Turecku, Jemenu, Bangladéši a Iráku.

Europarlament držel minutu ticha za Michela Rocarda a oběti teroristických útoků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Martin Schulz připomněl M. Rocarda, který byl poslancem Evropského parlamentu v letech 1994 - 2009, neúnavného řečníka, jehož práce byla oceňována kolegy. Byl úspěšným předsedou parlamentních výborů pro rozvoj, zaměstnanost a kulturu.

Michel Rocard byl velkým Evropanem a velkým státníkem, který napomáhal uzavření Matignonských dohod v roce 1988, které pomohly zastavit násilí v Nové Kaledonii. Prokázal své vizionářství v ochraně životního prostředí, především v oblastech Arktidy a Antarktidy, připomněl Martin Schulz.

Předseda EP Schulz odsoudil teroristické útoky v Turecku, Jemenu, Bangladéši a Iráku, při kterých bylo zabito více než 300 lidí a zraněno více než 500 mužů, žen a dětí, vojáků a civilistů různého původu a náboženství.

„Tento nekončící terorismus a jeho vraždící ideologie mohou být zastaveny pouze strategickou a globální, úzkou a stabilní spoluprací.“ prohlásil Martin Schulz. Jménem Evropského parlamentu vyjádřil nejhlubší soustrast rodinám obětí, jejich přátelům a známým.

Změny v programu

úterý, 5. červenec

Z důvodu posunu termínu slyšení kandidáta na maltského člena Evropského účetního dvora, se posouvá hlasování o nominaci. Z tohoto důvodu je prodloužena dvouměsíční lhůta podle pravidla 121(3).

středa, 6. červenec

Jako druhý bod odpoledního jednání je přidáno prohlášení místopředsedkyně Evropské komise/Vysoké představitelky Unie k „Novým iniciativám v blízkovýchodním procesu“.

přicházející/odcházející europoslanci

Manuel António dos Santos (S&D, PT) nahradil Elisu FERREIRU (S&D, PT) k 28. červnu

Urszula KRUPA (ECR, PL) nahradila Janusze WOJCIECHOWSKEHO (ECR, PL) k 24. červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…