Europarlament podporuje kampaň proti násilí na ženách

28.11.2016 19:15

Máme rok 2016 a ještě stále nemůžeme říct, že muži a ženy jsou rovnoprávní a co hůř, každá třetí žena v EU zažila od svých patnácti let násilí. Evropský parlament se proto připojil ke kampani #orangetheworld u příležitosti mezinárodního dne za odstranění násilí páchaného na ženách (25. listopadu). Poslanci na plénu navíc odhlasovali usnesení požadující, aby EU přistoupila k Istanbulské úmluvě. Symbolickým vyvrcholením kampaně je speciální osvětlení parlamentní budovy v Bruselu.

Europarlament podporuje kampaň proti násilí na ženách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

„Násilí na ženách je vážný trestný čin a je v Evropě velmi běžný. Ženy a dívky jsou s ním každý den konfrontovány ať už je to doma, na veřejnosti nebo na sociálních sítích,“ vysvětlila švédská poslankyně za lidovce Anna Maria Corazza Bildt, proč Parlament žádá, aby EU urychleně přistoupila k Istanbulské úmluvě.

Istanbulská úmluva

Úmluva Rady Evropy o předcházení a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí (Istanbulská úmluva) je prvním právně závazným regionálním nástrojem v Evropě, který se komplexně zabývá různými formami násilí na ženách, jako je psychologické násilí, nebezpečné pronásledování, fyzické násilí, sexuální násilí a sexuální obtěžování. Stanoví sankce pro pachatele a opatření k předcházení násilí a na pomoc jeho obětem.

Úmluva vstoupila v platnost už v srpnu 2014, ale ačkoliv ji všechny státy EU podepsaly, k dnešnímu dni ji ratifikovala a zavedla do svého zákonodárství pouze polovina z nich. Česká republika bohužel není mezi nimi.

Násilí na ženách: diskriminaci a porušování lidských práv

Proč Parlament na ratifikaci úmluvy tolik stačí? „Násilí na ženách je extrémní formou diskriminace a porušení jejich lidských práv. Je důležité, aby EU Istanbulskou úmluvu ratifikovala, protože ta zahrnuje konkrétní opatření na prevenci násilí, ochranu obětí a stíhání pachatelů,“ vysvětlila francouzská sociální demokratka Christine Revault D’Allone Bonnefoy

Citované poslankyně jsou společně zpravodajkami usnesení Evropského parlamentu ze dne 24. listopadu 2016 o přistoupení EU k Istanbulské úmluvě o prevenci a potírání násilí vůči ženám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …