Evropa opět na Kampě

07.05.2013 12:05

Zastoupení Evropské komise v České republice ve spolupráci s partnery pořádá u příležitosti oslav Dne Evropy již po šesté kulturně-informační akci, která se uskuteční v pátek 10. května 2013 od 15:00 do 22:00 hodin na pražském ostrově Kampa.

Evropa opět na Kampě
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Jeden z prvních open-air festivalů letošního roku, jež nese název „Evropa na Kampě“, nabídne zdarma návštěvníkům bohatý program zahrnující hudební a taneční produkci, promítání filmů, výstavu fotografií a rovněž informace o Evropské unii a jejích členských státech. Festival se koná v rámci Evropského roku občanů 2013 a tvoří vrchol řady akcí pro veřejnost, které proběhnou v Praze i dalších městech od 6. do 16. května.

Program na Kampě startuje v 15:00 hodin. Odpoledne zpestří vystoupení tanečních a hudebních skupin Rinceoirí, Dance in Pulse a Conamara Chaos, jež zaplní Kampu irskými melodiemi. V 17:45 vystoupí litevská audiovizuální skupina Fusedmarc, která představí alternativní elektroniku s příměsí trip-hopu a dalších žánrů. V 19:15 na návštěvníky čeká vystoupení v podobě nové české kapely Kryštofa Michala Portless. O zakončení akce se postará mezinárodní hudební uskupení N.O.H.A., které od 20:45 návštěvníky potěší originálním a dynamickým podáním žánrů world music a drum’n’bass. Program na hlavním pódium bude uvádět moderátorka Lenny Trčková.

Na vedlejší scéně bude po celé odpoledne probíhat komponovaný program s názvem „Aktivní evropská paměť“ mapující oběti nacismu a stalinismu, který připravil Odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR ve spolupráci s neziskovými organizacemi Opona, Zapomenutí, Člověk v tísni, Političtí vězni a Post Bellum. Od 14:00 do 19:00 hodin budou v rámci tohoto doprovodného programu k vidění následující filmové snímky: Futurama, Zmizelí sousedé, Příběhy bezpráví, Příběhy politických vězeňkyň a Příběhy 20. století. Projekci filmů doplní neziskové organizace debatou s návštěvníky festivalu.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR připravilo pro festival na Kampě výstavu fotografií ze soutěže „Vyfoť projekt.“ Již druhý ročník této soutěže probíhal v roce 2012 a jeho cílem bylo zachytit projekty realizované v ČR s přispěním fondů Evropské unie. Nejzdařilejší snímky, které vytvořili jak profesionálové, tak amatéři, budou k vidění na Kampě na 7 panelech.

Kromě hudebního programu na hlavním pódiu, filmové projekce a výstavy budou na Kampě umístěny informační stánky evropských institucí a sítí, kde se návštěvníci dozvědí, jaká mají práva jako občané Evropské unie. Bude zde možné získat podrobné informace o studiu, práci i cestování po EU a mnoho dalších užitečných rad a údajů. Ať už se jedná např. o kompenzace cestujícím v letecké dopravě při zrušeném nebo zpožděném letu, spotřebitelská práva při nákupu online v zahraničí nebo o práva sociální ochrany při práci v jiné zemi Evropské unie.

Praktické informace o možnostech cestování, kultuře či historii evropských států návštěvníkům Kampy na stáncích poskytnou zástupci velvyslanectví členských států EU a Chorvatska. Kromě rad a informací na cesty po Evropě u stánků velvyslanectví bude možné ochutnat místní delikatesy a získat přehled o plánovaných akcích a projektech, které pořádají v ČR jednotlivé zastupitelské úřady a kulturní instituty.

Pořadatelé připravili také program pro děti. Na Kampě pro ně bude připraven skákací hrad a mnohé další atrakce a soutěže o zajímavé ceny.

Vstup na festival „Evropa na Kampě“ i na všechny akce pořádané v rámci Evropských dnů je pro všechny účastníky zdarma.

Detailní program open-air festivalu na Kampě a informace o sérii akcí s názvem Evropské dny jsou k dispozici na webových stránkách www.evropskedny.cz.

Partnery akce jsou: Evropský parlament – Informační kancelář v ČR, Odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo dopravy ČR, velvyslanectví členských států EU a Velvyslanectví Chorvatské republiky v ČR.

Záštitu nad akcí převzali předseda vlády ČR Petr Nečas, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a irské předsednictví Rady EU.

 

Evropské dny 2013

Série akcí pro veřejnost, kterou již tradičně pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR ve spolupráci s partnery. Evropské dny 2013 budou probíhat v Praze a dalších městech od 6. do 16. května a zahrnují hudební, literární, výtvarné a filmové programy, jakož i semináře, konference a informační akce. Evropské dny mají za cíl připomenout 9. květen – Den Evropy, významný den v historii evropské integrace, a zejména zvýšit informovanost široké veřejnosti o fungování a přínosech členství v Evropské unii. Program Evropských dnů je k dispozici na: http://www.evropskedny.cz/program.html. Informace o jednotlivých akcích též v přiloženém materiálu.

Evropský rok občanů 2013

Evropský rok občanů 2013 je věnován otázce práv, která vyplývají z občanství v EU. V průběhu tohoto roku se budou v celé Evropě konat nejrůznější akce a konference na uvedené téma, jejichž účelem je podnítit diskusi mezi všemi úrovněmi státní správy, občanskou společností i soukromými podniky. Jedním z hlavních cílů této diskuse je získat obraz o tom, jakou podobu by měla EU mít v roce 2020. Nejvýznamnější akce v ČR, tzv. veřejný dialog, kterého se zúčastní zástupci evropských struktur, české politické reprezentace, podnikatelské sféry, neziskového sektoru a veřejné společnosti se koná v pondělí 13. května 2013 v Centru současného umění DOX. „Diskuze o budoucnosti Evropy“ se zúčastní evropský komisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle, irský ministr pro podnikání a zástupce irského předsednictví Rady EU John Perry a další významné osobnosti. Více informací o ERO 2013 naleznete na: http://europa.eu/citizens-2013/cs/home.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…