Evropská rada rozhoduje energetické budoucnosti EU

23.10.2014 20:35

Nejdůležitějším bodem Evropské rady, který proběhne dnes a zítra v Bruselu bude jednání o podobě energeticko-klimatické politiky do roku 2030. Klimatické a energetické cíle navržené Evropskou komisí pro příští desetiletí směřují ke snížení emisí EU o 40 %, závaznému zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na úrovni EU na 27 % a zvýšení energetické účinnosti o 30%.

Evropská rada rozhoduje energetické budoucnosti EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

AliES a CZEPHO během tohoto roku oslovily české vládní představitele s žádosti o podporu vyšších závazků pro obnovitelné zdroje i závaznost cílů nejen na úrovni EU, ale také pro jednotlivé členské státy dle jejich přírodních podmínek.

Evropskou radu také před samotným jednáním oslovily přední evropské průmyslové firmy a organizace (například Alstom nebo Evropská fotovoltaická průmyslová asociace) s podporou cíle pro obnovitelné zdroje ve výši minimálně 30%. Podle výsledků nejnovější studie PRIMES and Frauhofer ISI je přijetí všech tří závazných cílů (40% - 30% - 30%) ekonomicky efektivnější a levnější než schválení pouze jednoho cíle týkajícího se snížení emisí. Jen solární energetika může v roce 2030 pokrývat až 15 % spotřeby evropské elektřiny v roce 2030. Větrné turbíny již dnes patří k nejlevnějším energetickým zdrojům.

„Ambiciózní a přesto reálné cíle zvyšování podílu obnovitelných zdrojů nebo snižování spotřeby jsou šancí pro státy Evropské unie, jak se mohou zbavit závislosti na uhlí nebo dovozu zemního plynu nebo ropy. V příštím desetiletí se již obnovitelné zdroje obejdou bez současné formy podpory, takže jejich omezování nedává žádný smysl. Solární panely na střechách se již dnes stávají běžnou součástí výstavby domů, větrné elektrárny začnou konkurovat fosilním zdrojům a energie z bioplynu podpoří soběstačnost zemědělců. Proto by měli lídři evropských států vyslat jasný signál, že stojí o zachování růstu šetrné energetiky,“ uvádí Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Nastavení cílů pro obnovitelné zdroje v minulosti posloužilo jako potřebný impuls k rozhýbání investic do moderní energetiky. Právě díky této strategii je dnes solární energetika nejdostupnější zdroj obnovitelné energie. Šetrná energetika navíc v České republice pomůže vytvořit tisíce pracovních míst a podpořit místní ekonomiku. Zejména proto by se měla vláda Bohuslava Sobotky přidat k progresivním státům a požadovat konkrétní závazek růstu obnovitelných zdrojů do roku 2030,“ dodává Veronika Knoblochová z České fotovoltaické průmyslové asociace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…