Evropské bojové uskupení zemí V4 vstoupí do půlroční pohotovosti k nasazení 1. ledna

30.12.2015 12:41

Od 1. ledna 2016 vstupuje do pohotovosti k nasazení Battle Group EU, na jejímž zformování se společně podílejí země Visegrádu - Polsko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko (V4 EU BG).

Evropské bojové uskupení zemí V4 vstoupí do půlroční pohotovosti k nasazení 1. ledna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Více než 3700 vojáků ze čtyř zemí, z nichž 728 je příslušníky Armády České republiky, tak bude mít nepřetržitou pohotovost, během které mohou být vysláni k řešení krizové situace kdekoli ve vzdálenosti až šesti tisíc kilometrů od Bruselu.

„Při formování Battle Group zemí V4 se Česká republika ujala vůdčí role v oblasti zdravotnické a logistické podpory. Dále vyčleňujeme pro V4 EU BG vrtulníkovou jednotku se čtyřmi vrtulníky Mi-171Š, jeden transportní letoun C-295M CASA a tým specialistů EOD. Přes šedesát českých vojáků je také připraveno působit ve štábech stálého operačního velitelství v Krakově a polního velitelství sil,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Josef Bečvář, který zároveň dodal: „Aktivním zapojením do EU BG stejně tak jako nasazením našich vojáků v operacích EU jasně prokazujeme naši připravenost podílet se v rámci Evropské unie na řešení bezpečnostních otázek ve světě. Český příspěvek do V4 EU BG je po polské straně, která je vedoucí zemí celé této BG, druhý největší. Při jeho formování jsme v souladu s potřebami vznikající EU BG vycházeli ze specializací, ke kterým se v Evropské unii i NATO dlouhodobě hlásíme.“

Zástupce velitele Pozemních sil Armády České republiky brigádní generál Ladislav Jung, který na operačním velitelství V4 EU BG vykonává funkci zástupce velitele, zdůraznil, že tato Battle Group EU je vůbec poprvé sestavena z armád států V4: „Je to výjimečná situace. Stejně jako země V4, tak i jejich armády mají k sobě blízko. Závěrečnou prověrkou připravenosti bylo listopadové certifikační cvičení Common Challenge v Polsku, které potvrdilo, že bojové uskupení V4 je připraveno k akci.“

V oblasti logistického a zdravotnického zabezpečení je Armáda České republika vedoucí zemí. Logistika AČR tak zabezpečuje vybudování společného muničního skladu, vyčleňuje personál pro dopravní rotu a národní podpůrný prvek. Pro koordinaci logistiky je připraveno i vytvoření JLSG HQ (Join Logistics Support Group Headquaters - Společné logistické velitelství). Příprava logistického modulu vyvrcholila mezinárodním certifikačním cvičením Capable Logistician 2015.

Co se týče zdravotnického prvku, jeho výjimečnost spočívá v tom, že k výstavbě mnohonárodního zdravotnického uskupení byl využit princip takzvaného Multinational Medical Modular Approach (přístup mnohonárodních zdravotnických modulů). Jeho podstatou je využití buď celých, nebo určitých částí zdravotnických modulů různých států - tedy personálu, kontejnerů, stanů či přístrojového vybavení v jednom zdravotnickém celku. Čeští zdravotníci zabezpečují v rámci V4 EU BG vybudování mnohonárodní polní nemocnice (ROLE 2E) na základě 7. polní nemocnice, do které další státy přispějí svými moduly. Jejich prověrkou bylo certifikační cvičení Medical Man 2015.

Z celkového počtu více než 3700 vojáků V4 EU BG jich Polsko jako vedoucí země vyčleňuje více než 1 800, Česká republika na 728, Maďarsko cca 640 a Slovensko více než 460 vojáků. Polsko poskytuje pro V4 EU BG hlavní část bojových manévrových sil, Maďarsko ženijní jednotky a CIMIC, Slovensko jednotku ochrany proti zbraním hromadného ničení. Na V4 EU BG participuje také 19 příslušníků Ozbrojených sil Ukrajiny.

V roce 2009 byla připravena působit ve prospěch EU Česko-Slovenská Battle Group. Jednalo se o naše první zapojení do EU BG, další následovalo v druhé polovině roku 2012. Po splnění úkolů v rámci V4 EU BG bude Česká republika v druhé polovině roku 2016 dále přispívat také do úkolového uskupení DEU EU BG, kde je vedoucím státem Německo. Země V4 dále také zvažují nabídku na vytvoření další společné EU BG v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec