Evropský parlament a rada našli shodu nad rozpočtem Unie pro příští rok

22.11.2016 9:40

Více peněz pro podporu mladých lidi, na boj s nezaměstnaností a řízení migrace: to jsou hlavní body, které prosadil Parlament v jednáních s členskými státy o rozpočtu EU na příští rok. Vyjednávací týmy Evropského parlamentu a Rady EU dosáhli s přispěním Evropské komise dohody v brzkých ranních hodinách 17. listopadu.

Evropský parlament a rada našli shodu nad rozpočtem Unie pro příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Rozpočet EU 2017 předpokládá 157,88 miliard eur v prostředcích na závazky (peníze přislíbené na projekty nebo smlouvy, které poběží v následujících letech) a 134,49 miliard eur v platbách (peníze, které budou použity na úhradu účtů v příštím roce).

Evropskému parlament se v jednáních podařilo získat dodatečných 500 milionů eur na iniciativy týkající se zaměstnanosti mládeže (YEI) a dalších 200 milionů eur bude věnováno stimulaci hospodářského růstu a vytváření pracovních míst.

Výsledek jednání by měl být nyní formálně schválen Radou Evropské unie. Poté bude následovat hlasování na plenárním zasedání v prosinci a nakonec předseda Evropského parlamentu Martin Schulz svým podpisem stvrdí závaznost rozpočtu EU na příští rok a jeho vstup v platnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …