Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že došlo k porušení práva

11.01.2018 22:38

Prohlášení Ministerstva spravedlnosti k rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci Colloredo Mansfeldová proti České republice

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že došlo k porušení práva
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

11. ledna 2018 rozhodl Evropský soud pro lidská práva o tom, že v restitučním řízení vedeném stěžovatelkou o mobiliář zámku Opočno došlo k porušení práva na spravedlivý proces chráněného článkem 6 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, a to z důvodu nedodržení zásady kontradiktornosti řízení.

Rozsudek ve věci navazuje na před rokem vydaný rozsudek v kauze bratrance stěžovatelky Jeroma Colloredo Mannsfelda, který ve vnitrostátním řízení vystupoval vedle stěžovatelky jako spolužalobce. Obě stížnosti postupně posuzované Soudem ve Štrasburku tudíž vyvolávaly totožné otázky.

Pro rozhodnutí o sporném restitučním nároku bylo zásadní určit, zda vlastnictví k zámku přešlo na stát před či až po rozhodném dni 25. února 1948. Vnitrostátní soudy v tomto ohledu opřely svůj závěr o rozhodnutí Ministerstva zemědělství z roku 1947, jímž byl zámek Opočno prohlášen za státní kulturní památku. Tento klíčový důkaz však nebyl stěžovatelce a jejímu bratranci v řízení předložen k vyjádření, čímž dle Soudu došlo k porušení zásady kontradiktornosti řízení. 

Stěžovatelce byla přiznána náhrada nemajetkové újmy ve výši 6400 eur. Nyní má možnost požádat Ústavní soud o obnovu řízení o původně podané ústavní stížnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…