Evropští lídři jednali o brexitu, migraci a posilování Frontexu

18.10.2018 18:50 | Zprávy

Lídři EU se dnes na Evropské radě v Bruselu věnovali dalšímu postupu v brexitu, migraci, spolupráci s africkými zeměmi a vnitřní bezpečnosti. Odpoledne se sešli zástupci zemí platících eurem v otevřeném formátu, tedy i za účasti českého premiéra. Večer zahájí evropští státníci 12. summit Evropa–Asie.

Evropští lídři jednali o brexitu, migraci a posilování Frontexu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Říjnovou Evropskou radu zahájila středeční večeře k tématu vystoupení Velké Británie z EU, které nastane příští rok v březnu. „Vyslechli jsme si britskou premiérku, která deklarovala vůli dále jednat. Z naší strany jasně zaznělo, že jsme jednotní a že má Michel Barnier naši plnou důvěru,“ uvedl po jednání český premiér.

Summit lídrů EU dnes pokračoval jednáním o migraci a vnitřní bezpečnosti. Český premiér v té souvislosti podpořil prohloubení spolupráce s africkými zeměmi a podporu investic do Afriky. Evropští státníci se věnovali také migračním návrhům Evropské komise, včetně posílení Frontexu. „Evropské partnery jsem informoval o své návštěvě Frontexu. Jeho působení v monitoringu a v návratové politice je velmi dobré. Ale jsem přesvědčen, že je třeba se zaměřit na stoupající rozpočet Frontexu a na jeho efektivní zaměření včetně možného použití části peněz na zastavení migrace ze států severní Afriky,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš.

Hlavy států a předsedové vlád členských států se dále shodli na posilování kybernetické bezpečnosti a posílení odolnosti vůči dalším hybridním hrozbám, včetně dezinformací. Evropská rada také podpořila propojení policejních systémů a databází.

Vrcholná schůzka bude večer pokračovat summitem Evropa–Asie (ASEM). Ještě před tím se uskuteční jednání zemí Visegrádské skupiny a Japonska.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.