Evropští lídři potvrdili na summitu Východního partnerství podporu šesti východoevropských zemí

25.11.2017 11:21

V pátek 24. listopadu 2017 se v Bruselu uskutečnil summit Východního partnerství, na kterém Českou republiku zastupoval předseda vlády Bohuslav Sobotka. Hlavy států a předsedové vlád zemí EU se na něm shodli na souboru důležitých opatření, která by měla být naplněna už do roku 2020.

Evropští lídři potvrdili na summitu Východního partnerství podporu šesti východoevropských zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Iniciativa Východní partnerství je zaměřena na vztahy Evropské unie a šesti východoevropských zemí – Arménie, Ázerbajdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. Jednou ze zemí, které v roce 2009 iniciativu zakládaly, byla i Česká republika. Dnešní summit byl již pátým v pořadí.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že silná spolupráce s východoevropskými partnery je jednou z dlouhodobých priorit české zahraniční politiky. „Proces východního partnerství byl zahájen před osmi lety, kdy se v době českého předsednictví Evropské unie uskutečnil první summit a Česká republika se tehdy poprvé sešla se zeměmi, které jsou dnes součástí východního partnerství. Od té doby se podařilo dosáhnout významného pokroku. S Ukrajinou, Moldávií a Gruzií máme uzavřenou a ratifikovanou asociační dohodu a rovněž platí liberalizace vízové povinnosti. Cílem Evropské unie by mělo být, aby na východ od jejích hranic bylo pásmo stability, prosperity a míru. Z pohledu zahraniční politiky České republiky jednoznačně platí, že anexe Krymu byla závažným porušením mezinárodního práva a že to není něco, s čím by se měla Evropa smířit. Současně platí, že sankce proti Rusku, které byly přijaty v souvislosti s anexí Krymu, jsou sankcemi, které jsou velmi těsně propojeny s plněním Minských dohod. Není možné rušit tyto sankce, aniž by bylo dosaženo pokroku, aniž by docházelo k naplňování těchto dohod a také byla jasně nastavena pravidla z hlediska vztahu mezi Ukrajinou a Ruskem,“ uvedl předseda vlády.

Český premiér zároveň na jednání zdůraznil, jak důležitý je pro rozvoj zemí Východního partnerství rozvoj občanské společnosti a nezávislost médií, čemuž pomáhají i aktivity Civil Society Forum a týmu East StratCom.

Jedním z témat summitu byla také spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti a kulturní spolupráce. Podle předsedy vlády ČR podporuje zapojení partnerských zemí do programů Erasmus+ a Creative Europe.

Výsledkem summitu je společná deklarace účastnických zemí a dokument, který určuje cíle spolupráce do roku 2020. V příštích třech letech by se země měly zaměřit například na posilování ekonomických vazeb, spolupráci v oblasti digitálu či posilování infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…