FAEI.cz: Elektřina v probíhající topné sezóně opět zdraží

28.10.2019 15:57

Elektřina v probíhající topné sezóně opět zdraží, avšak méně výrazně než loni, průměrně kolem pěti procent. „Zvýšení cen elektřiny neunikne nikdo,“ říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz hlavní ekonom Czech Fund. Od listopadu zdraží „velcí hráči“, takže ti menší se postupně připojí, dodává.

FAEI.cz: Elektřina v probíhající topné sezóně opět zdraží
Foto: Depositphotos.com
Popisek: Elektrický prodlužovací kabel - ilustrační foto

Dodavatelé elektřiny zdražují postupně, a třeba jen u části svých zákazníků, nikoli naráz. „Od listopadu zdražují velcí hráči, ČEZ a E.ON, takže ti menší se postupně připojí. Nakonec zvýšení cen elektřiny neunikne nikdo, žádný spotřebitel,“ říká Kovanda v rozhovoru.

Podle něj za vyšší cenu elektřiny může zejména zdražení tzv. emisních povolenek. Za jejich zdražením stojí regulace Evropské komise, která rozhodla, že část povolenek stáhne z trhu, čímž ty zbývající učinila dražší. Elektrárny v EU si musejí kupovat povolení na vypouštění emisí oxidu uhličitého do ovzduší, které při výrobě elektřiny vznikají, a dražší povolenky promítají do ceny elektřiny. „Bez povolenek by elektrárny čelily značným pokutám,“ vysvětluje ekonom.

V průměru letos elektřina domácnostem podle dat Českého statistického úřadu zdražuje meziročně zhruba o desetinu. Dodavatelé elektřiny však své ceníky mění postupně, nikoli v jeden okamžik. Další vlna zdražování nastane začátkem roku 2020.

Někteří dodavatelé ale třeba vůbec nezdraží a budou se na nezvýšené ceny snažit přilákat zákazníky od konkurence. „Přecházením od dodavatele k dodavateli tak může zákazník citelně pozdržet cenový nárůst, který pocítí na vlastní peněžence. Musí však situaci sledovat a využívat například internetové srovnávače. Nakonec však zdražení elektřiny neunikne nikdo,“ tvrdí Kovanda.

Celý rozhovor s Lukášem Kovandou si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…