FAEI.cz: Na českém pivu si už pochutnali i v Antarktidě

09.10.2019 11:41

Letošní červenec přinesl pivní rekord: výstav piva stoupl o dvě procenta na 1,68 milionu hektolitrů. V porovnání s červencovými výsledky minulých let je to vůbec nejvíce. „Pokud ale vedra překročí tropickou třicítku, spotřeba piva klesá a konzumenti preferují vodu, eventuálně nealkoholické nápoje,“ říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

FAEI.cz: Na českém pivu si už pochutnali i v Antarktidě
Foto: FAEI.cz
Popisek: Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal

Rostoucí trend je podle Šámala patrný hlavně u ležáků, tedy jedenácti a dvanáctistupňových piv, které nás proslavily po světě. Jejich spotřeba v červenci meziročně vzrostla o 8,5 procenta.

Pokud jde o export, který rovněž roste, jednodušší by bylo vyjmenovat země, kam se české pivo nevyváží, říká Šámal v rozhovoru. „Z celkových zhruba dvou stovek existujících států jich české pivo zatím nenakupuje asi 60,“ upřesňuje. Do této skupiny samozřejmě patří muslimské země, i když i ty projevují zájem alespoň o nealkoholická piva nebo sladové nápoje.

Nejvíc české pivo chutná Slovákům, Němcům a Polákům. Mimo EU se v posledních letech výrazně zvyšuje export do Ruska. Ze zemí, které se z hlediska exportu dají považovat za exotické, nejvíce rostou Jižní Korea nebo Vietnam. Jen v roce 2018 přibylo sedm nových exportních destinací, mezi nimi i Antarktida. „Je to zásluha českých výzkumníků, kteří české pivo vyvezli na nejchladnější kontinent a příležitostně jím hostili zahraniční kolegy,“ vysvětluje František Šámal.

Pivovarnictví a sladovnictví označuje za řemesla, která vyžadují umět se ve správnou chvíli správně rozhodnout. „Pivo pořád chce svůj čas. Krok po kroku čekáte, jestli se všechno povedlo, když ne, musíte si s tím poradit,“ připomíná předseda. To je také jeden z důvodů, proč se Český svaz pivovarů a sladoven připojil i k projektu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Fandíme řemeslu.

Celý rozhovor s Františkem Šámalem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…