FAEI.cz: Polské zemědělce vláda padnout nenechá, říká šéf Ovocnářské unie ČR

05.08.2019 15:36

V pěstování ovoce Česká republika nikdy nebyla soběstačná. „Většinu spotřeby dovážíme – podle jednotlivých druhů od 50 až po 90 procent. Ovocnáři ale paradoxně nejvíc odnesli ruské embargo na zboží z EU, i když jsme naše ovoce do Ruska prakticky nevyváželi,“ říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky.

FAEI.cz: Polské zemědělce vláda padnout nenechá, říká šéf Ovocnářské unie ČR
Foto: FAEI
Popisek: Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR

Ta patří mezi profesní spolky, které se zapojily do projektu Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky „Fandíme řemeslu“ na podporu tuzemských cechů, řemeslníků a tradičních profesí.

„O odbyt přišlo Polsko, které je největším producentem v Unii. A polští farmáři potřebovali rychle najít nová odbytiště,“ vysvětluje Ludvík v rozhovoru. Podle něj za to může charakter výroby, který je dán trvalými kulturami: „Když pěstujete zeleninu, a najednou pro ni nemáte odbyt, tak příští rok zasadíte něco jiného.“

Ale pětiletý sad, který právě začal pořádně rodit, jen tak zlikvidovat nemůžete. „Polákům se to podařilo drastickým snížením cen, na které slyší obchodní řetězce. Nutno dodat, že s masivní podporou polského státu,“ říká předseda Ovocnářské unie.

Zatímco u nás živí zemědělství zhruba sto tisíc lidí, v Polsku čtyři miliony. „Ty vláda nemůže nikdy nechat padnout, velí jí to pud sebezáchovy. Takže nejmenší farmáři jsou zcela osvobozeni od daní, nad určitou hranici obratu platí dvě procenta! K tomu minimální zdravotní a sociální pojištění… a také značná benevolence kontrolních orgánů například při používání pesticidů,“ dodává Martin Ludvík.

Celý rozhovor s Martinem Ludvíkem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …