FAEI.cz: Specializujeme se na nejtěžší případy, říká náměstek Rehabilitačního ústavu Kladruby

13.11.2017 12:22

Méně závažné případy zvládnou i v jiných zařízeních, my se specializujeme na ty nejtěžší, říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz Jakub Pětioký, náměstek pro rehabilitaci, vědu a výzkum v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

FAEI.cz: Specializujeme se na nejtěžší případy, říká náměstek Rehabilitačního ústavu Kladruby
Foto: FAEI
Popisek: Jakub Pětioký, náměstek pro rehabilitaci, vědu a výzkum v Rehabilitačním ústavu Kladruby

Lidi, kteří se tady pod vedením špičkových odborníků vracejí do života, ale podle nečeká žádná rekreace. Spíš každodenní osmihodinová tvrdá práce. Přesto je zájem o léčbu v Kladrubech dlouhodobě enormní a vysoko převyšuje zdejší lůžkovou kapacitu, upozorňuje Jakub Pětioký.

„Zkuste počítat se mnou. Kapacita rehabilitačního ústavu je 250 lůžek plus dalších 20 – 25 pro samoplátce dle aktuální potřeby, délka pobytu jednoho pacienta je do tří měsíců. Protahovat pobyt nemá smysl, protože klesá výkonnost. Takže něco přes tisícovku pacientů ročně. Jen akutních pacientů s poškozením mozku po úrazech, cévních mozkových příhodách, operacích nádorů na mozku a mozkových cévách ale přijmou nemocnice ročně 60 až 90 tisíc. Třetina z nich se do roka spontánně zlepší, třetina bohužel naopak umírá. Zbylá třetina vyžaduje dlouhodobou rehabilitační péči a pobyt v Kladrubech by jim mohl významně pomoci. K tomu připočtěte úrazy páteře a zlomeniny…“, říká v rozhovoru Pětioký.

Na otázku, jaká jsou tedy kritéria pro přijetí, odpovídá jednoznačně: „Především závažnost stavu. Méně závažné případy dokáží úspěšně rehabilitovat i v jiných zařízeních. Pokud je možné něco udělat pro ty nejtěžší, pak právě v Kladrubech.“

Celý rozhovor s Jakubem Pětiokým si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…