FINEP vítá návrh ČNB na stropování hypoték v ČR

30.11.2014 11:32

Česká národní banka oznámila, že od začátku roku 2015 ztíží přístup žadatelů ke 100procentím hypotékám. Společnost FINEP tento krok vítá jako cestu k ochraně samotných spotřebitelů a další kultivaci realitního trhu.

FINEP vítá návrh ČNB na stropování hypoték v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Věříme, že tento krok neztíží přístup spotřebitelů k novému bydlení, ale především povede k ochraně samotných spotřebitelů a pomůže celkově stabilizovat realitní trh v České republice,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP. Jak dodává, mj. nadměrné využívání 100procentních hypoték vedlo před několika lety k velkým ekonomickým problémům, které se následně dotkly i mnoha dalších odvětví ekonomiky. V celkovém množství tento druh hypoték představuje přibližně 10-15 %. Z tohoto pohledu zásah ČNB nepředstavuje zásadní zásah do trhu.

Omezení 100procentních hypoték přichází ve vhodnou dobu, kdy úrokové sazby hypotečních úvěrů dosahují nejnižších úrovní a hypotéky jako takové jsou díky tomu pro spotřebitele levné. Díky tomu jsou řešením pro širší skupinu zájemců.

Česká republika navíc nebude první zemí, která zavede strop pro hypoteční úvěry. Například ve Švédsku omezení hypoték do maximální výše 85 % ceny nemovitosti vedlo k umírněnějšímu růstu úvěrů a celkově se zvýšila odolnost finančního sektoru. V nedávné době k podobnému kroku sáhla také Slovenská národní banka. „Věříme, že tento krok ČNB napomůže stabilnímu a trvalému rozvoji českého realitního trhu,“ říká Tomáš Pardubický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…