FN Brno: Neonatologové si opět připomenou Světový den předčasně narozených dětí

03.09.2020 8:24

Kampaň u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí bude zahájena vernisáží výstavy fotografií Křehcí bojovníci na Moravském náměstí v Brně 17. září 2020. Součástí kampaně bude piknik i běh a vyvrcholí již tradičním nasvícením hradu Špilberk na purpurovou barvu.

FN Brno: Neonatologové si opět připomenou Světový den předčasně narozených dětí
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Světový den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad, si klade za cíl upozornit na problematiku nedonošených dětí, jejich nelehkého vstupu do života a zároveň připomenout úsilí zdravotníků i rodičů o záchranu jejich života. Z důvodu státního svátku si jej v České republice připomínáme již o den dříve, tedy 16. listopadu.

Celosvětově se předčasně narodí přibližně 15 milionů dětí za rok, to znamená více než každé desáté dítě. V České republice je to přes 9 000 dětí ročně, péče o ně je soustředěna do 12 perinatologických center. Neonatologické oddělení FN Brno je součástí největšího z nich. Neonatologové naší nemocnice ročně ošetří přes 6 000 novorozenců, 700 z nich přijde na svět předčasně.

Symbolickou barvou předčasně narozených dětí je purpurová, tedy barva králů a statečných bojovníků, do které se v tento den zahalí významné historické památky po celém světě. V Brně tak spatříme již počtvrté purpurový hrad Špilberk.

Proč jsou předčasně narozené děti pro neonatology „křehkými bojovníky“?

„Tyto děti mají náročný vstup do života, jejich zdravotní potíže a komplikace vyžadují často dlouhodobý pobyt v nemocnici a rodiny nedonošených miminek prožívají velké emoční vypětí a starosti spojené s péčí o ně. Tito malí a zranitelní novorozenci ukazují obrovskou vůli a chuť do života. Letošní téma výstavy je péče o tyto děti, což symbolizuje také hlavní fotka, a leitmotivem je africké přísloví "Je potřeba celé vesnice k výchově jednoho dítěte". O křehké bojovníky, předčasně narozené novorozence, totiž pečují nejen lékaři a sestry z řad neonatologů, ale také odborníci dalších specializací z Dětské nemocnice. Zásadní pro naše malé pacienty je přítomnost a péče vlastních rodičů. Maminka a tatínek jsou tak nedílnou součástí ošetřovatelského týmu. Fotografie předčasně narozených dětí na jednotkách intenzivní péče Neonatologického oddělení FN Brno a oddělení 56 Pediatrické kliniky v Dětské nemocnici opět vytvořila MgA. Martina Morávková z Badu ateliéru, se kterou již delší dobu spolupracujeme,“ uvedla za organizační tým MUDr. Klára Skorkovská z Neonatologického oddělení FN Brno. 

Přehled akcí:

17. 9. – 7. 10. výstava fotografií Křehcí bojovníci 2020, Moravské náměstí "U Jošta“, vernisáž 17. 9. v 17 hod.

24. 9.  Zářný piknik – setkání předčasně narozených dětí hospitalizovaných ve FN Brno, jejich rodičů, lékařů a sester v Otevřené zahradě na Údolní ulici v Brně

16. 11. nasvícení hradu Špilberk na purpurovou barvu

17. 11. Běh pro Křehké bojovníky v rámci Brněnského běžeckého poháru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…