FN Brno: Vyšla nová monografie Výživa onkologických pacientů

25.01.2019 11:34

Kniha s názvem „Výživa onkologických pacientů“, jejímž autorem je doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc., z Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno a LF MU, podává ucelený přehled současných poznatků o výživě při nádorovém onemocnění se zvláštním zaměřením na malnutrici ve smyslu podvýživy. Prezentována jsou vědecky doložená fakta o metabolismu živin v organismu pacienta s nádorem a také v samotné nádorové tkáni, z nichž pak vyplývají základní přístupy k nutriční podpoře.

FN Brno: Vyšla nová monografie Výživa onkologických pacientů
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Podle autora stojí v centru všech doporučení potřeba udržet tělesnou hmotnost a fyzické síly v průběhu léčby nádoru, což přispívá nejen k udržení kvality života, ale i k lepšímu celkovému výsledku onkologické léčby. Nutriční podpora není pouze dodávkou chybějících živin, ale stává se současně i metabolickou intervencí, pokud příjem specifických živin ve vhodném složení potlačuje chronický aberantní systémový zánět při nádorové kachexii, zmírňuje oxidační stres nebo podporuje anabolismus bílkovin ve svalové tkáni. V takovém případě by včasná komplexní nutriční a metabolická intervence, prováděná současně s onkologickou terapií, mohla být vnímána jako adjuvantní léčba.

Autor klade velký důraz na praktické aspekty nutriční péče ve snaze usnadnit využití odborných poznatků o výživě při reálném poskytování nutriční podpory, a to jak perorální, tak i enterální a parenterální. Kniha proto obsahuje množství konkrétních doporučení a postupů ve srozumitelné a zapamatovatelné podobě, včetně údajů o potřebě jednotlivých hlavních živin i mikronutrientů a způsobu zajištění jejich adekvátního příjmu.

Zdůrazněn je velký význam kombinace nutriční podpory s pravidelnou fyzickou aktivitou, která může být považována za léčbu se širokým spektrem příznivých účinků. Fyzická aktivita a vhodné složení stravy přispívají také k dlouhodobému udržení dobrého výsledku onkologické léčby.

Ambicí knihy je přispět k naplnění potřeby onkologických pacientů v oblasti výživy při léčbě nádorového onemocnění, jejichž otázky mohou i v éře moderní medicíny zůstávat nezřídka nezodpovězeny.

Kniha je určena především lékařům různých odborností, nutričním terapeutům a nutričním specialistům. Může být doporučena ke specializační postgraduální přípravě lékařů v oboru onkologie, klinické výživy a intenzívní metabolické péče, nebo i chirurgie a vnitřního lékařství. Je vhodná také pro studenty oboru nutriční terapeut a nutriční specialista, jakož i pro studenty medicíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…