FN Brno: Vyšla nová monografie Výživa onkologických pacientů

25.01.2019 11:34

Kniha s názvem „Výživa onkologických pacientů“, jejímž autorem je doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc., z Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno a LF MU, podává ucelený přehled současných poznatků o výživě při nádorovém onemocnění se zvláštním zaměřením na malnutrici ve smyslu podvýživy. Prezentována jsou vědecky doložená fakta o metabolismu živin v organismu pacienta s nádorem a také v samotné nádorové tkáni, z nichž pak vyplývají základní přístupy k nutriční podpoře.

FN Brno: Vyšla nová monografie Výživa onkologických pacientů
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Podle autora stojí v centru všech doporučení potřeba udržet tělesnou hmotnost a fyzické síly v průběhu léčby nádoru, což přispívá nejen k udržení kvality života, ale i k lepšímu celkovému výsledku onkologické léčby. Nutriční podpora není pouze dodávkou chybějících živin, ale stává se současně i metabolickou intervencí, pokud příjem specifických živin ve vhodném složení potlačuje chronický aberantní systémový zánět při nádorové kachexii, zmírňuje oxidační stres nebo podporuje anabolismus bílkovin ve svalové tkáni. V takovém případě by včasná komplexní nutriční a metabolická intervence, prováděná současně s onkologickou terapií, mohla být vnímána jako adjuvantní léčba.

Autor klade velký důraz na praktické aspekty nutriční péče ve snaze usnadnit využití odborných poznatků o výživě při reálném poskytování nutriční podpory, a to jak perorální, tak i enterální a parenterální. Kniha proto obsahuje množství konkrétních doporučení a postupů ve srozumitelné a zapamatovatelné podobě, včetně údajů o potřebě jednotlivých hlavních živin i mikronutrientů a způsobu zajištění jejich adekvátního příjmu.

Zdůrazněn je velký význam kombinace nutriční podpory s pravidelnou fyzickou aktivitou, která může být považována za léčbu se širokým spektrem příznivých účinků. Fyzická aktivita a vhodné složení stravy přispívají také k dlouhodobému udržení dobrého výsledku onkologické léčby.

Ambicí knihy je přispět k naplnění potřeby onkologických pacientů v oblasti výživy při léčbě nádorového onemocnění, jejichž otázky mohou i v éře moderní medicíny zůstávat nezřídka nezodpovězeny.

Kniha je určena především lékařům různých odborností, nutričním terapeutům a nutričním specialistům. Může být doporučena ke specializační postgraduální přípravě lékařů v oboru onkologie, klinické výživy a intenzívní metabolické péče, nebo i chirurgie a vnitřního lékařství. Je vhodná také pro studenty oboru nutriční terapeut a nutriční specialista, jakož i pro studenty medicíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…