FN Brno je v polovině oprav svých operačních sálů

22.05.2018 14:14

Fakultní nemocnice Brno zahájila v prosinci 2017 velkou technologickou obnovu operačních sálů, které se nacházejí ve druhém a třetím nadzemním podlaží pavilonu CH v bohunickém areálu. Aktuálně je dokončena druhá etapa a práce probíhají na třetí etapě.

FN Brno je v polovině oprav svých operačních sálů
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

V rámci realizace druhé etapy došlo k celkové rekonstrukci třech operačních sálů, včetně místností na sály přímo navazujících, tzn. příprava a odvoz pacienta, mytí lékařů a sterilní sklad a to v severovýchodní části objektu CH ve třetím nadzemním podlaží. Konkrétně se jedná o dva urologické sály a jeden bariérový sál. Součástí rekonstruovaných prostor bylo celkové vybourání všech příček a podlahových skladeb, které byly vyměněny. Namísto stěnových konstrukcí operačních sálů z cihelného zdiva jsou nově použity lehké montované konstrukce tvořené nosnou ocelovou konstrukcí. na níž jsou kotveny povrchové plechové kazety z nerezové oceli. Součásti rekonstrukce jsou kompletně nové rozvody vzduchotechniky, včetně rozvodů vzduchovody do operačních sálů, nová vzduchotechnická jednotka, dále pak nové rozvody elektrického slaboproudu, medicinálních plynů, ZTI a zařizovacích předmětů. Cena za stavební práce II. etapy byla 69,5 mil. Kč bez DPH (skladba zdroje 85% IROP, 15% MZ ČR).

První etapa

První etapa byla ukončena na konci března. Došlo k celkové rekonstrukci čtyř operačních sálů v jižní a východní části 3. patra pavilonu CH včetně místností, které na sály přímo navazují (tzn. zázemí pro přípravu a odvoz pacienta, mytí lékařů a sterilní sklad). Od čtvrtka 5. dubna 2018 byl zahájen provoz na nově rekonstruovaných sálech Fakultní nemocnice Brno.

Projekt Technologická obnova operačních sálů počítá celkem se čtyřmi stavebními etapami. Jedná se o náročnou a velmi komplikovanou rekonstrukci, která probíhá za provozu. Celková cena zakázky je 392 mil. Kč, z toho tvoří 85 procent dotace Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie (prostřednictvím MMR ČR) a 15 procent z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví ČR. Dodávka stavebních prací zahrnujících technologické vestavby čistých sálů je ve výši 330 mil. Kč, dodávka operačních stolů a operačních světel je pak v předpokládané výši 52 mil. Kč. Vlastní zdroje FN Brno budou použity ve výši 10 mil. Kč.

Plánované etapy obnovy centrálních operačních sálů

I. etapa: chirurgické sály (3. NP)
termín realizace: 1. 12. 2017 až 31. 3. 2018

II. etapa: sály pro Urologickou kliniku a Kliniku popálenin a plastické chirurgie (3. NP)
termín realizace: 1. 3. 2018 až 15. 6. 2018

III. etapa: sály pro Ortopedickou kliniku (2. NP)
termín realizace: 15. 5. 2018 až 1. 9. 2018

IV. etapa: sály pro neurochirurgii a stomatochirurgii (2. NP)
termín realizace: 1. 8. 2018 až 30. 11. 2018

Informace o I. etapě naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…