FN HK: V žebříčku nejlepších lékařů Česka Forbes se umístil prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D.

13.01.2024 11:42 | Tisková zpráva

V žebříčku nejlepších lékařů Česka, který v lednu zveřejnil časopis Forbes, se umístil i přednosta Kliniky onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D. Podle časopisu se díky aktivitě profesora Petery, který v minulosti působil například také v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, podařilo v ČR začít standardně používat metody radioterapie s modulovanou intenzitou. Těžištěm jeho zájmu však byla zejména brachyterapie, tj. zavádění zářičů přímo do oblasti nádoru.

FN HK: V žebříčku nejlepších lékařů Česka Forbes se umístil prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D.
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Umístění do tohoto žebříčku beru jako velké ocenění mé celoživotní práce v oblasti onkologie. Současně bych chtěl poděkovat mým kolegům, se kterými jsem mohl v různých nemocnicích pracovat a kteří mají na tomto ocenění také velký podíl,“ uvedl profesor Petera, který stojí v čele Kliniky onkologie a radioterapie FN HK od roku 1999.

Klinika pod jeho vedením začala jako první v ČR standardně používat některé postupy, například metody radioterapie s modulovanou intenzitou (IMRT), 4D počítačovou tomografii nebo respiratory gating, tedy metodu ozařování v předem definované fázi dechového cyklu, a rozvíjela i metody moderní systémové léčby, včetně cílené biologické léčby a imunologické léčby. Odborná veřejnost hodnotí hradecké pracoviště jako „centrum of excelence“ v oblasti brachyterapie.

Profesor Petera také dlouhodobě působí v oblasti výuky, například se v rámci LF UK v Hradci Králové zasloužil o otevření postgraduálního doktorského programu (Ph.D.) v oboru klinická onkologie a radioterapie. Působí také v tuzemských i zahraničních profesních odborných společnostech. Mezi celoživotní koníčky prof. Petery patří vážná hudba a historie, především období antiky.

Časopis Forbes zveřejnil žebříček již loni, kdy byl mezi 50 nejlepších lékařů v ČR vybrán přednosta Kardiochirurgické kliniky FN HK prof. MUDr. Jan Vojáček, Ph.D.

Celkový přehled oceněných lékařů naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…