FN Hradec Králové: Cena manželů Strmiskových za významný přínos k výzkumu a léčbě Alzheimerovy choroby

20.01.2023 19:38 | Tisková zpráva

Cenu manželů Elišky a Zdeňka Strmiskových za významný přínos k výzkumu a léčbě Alzheimerovy choroby a spřízněných neurodegenerativních onemocnění za rok 2022 získal doc. PharmDr. Ondřej Soukup, Ph.D., vedoucí Centra biomedicínského výzkumu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

FN Hradec Králové: Cena manželů Strmiskových za významný přínos k výzkumu a léčbě Alzheimerovy choroby
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Centrum, do jehož činnosti je zapojeno na 40 odborníků, má Alzheimerovu chorobu jako hlavní nosné téma. „Získání Ceny manželů Strmiskových beru jako ocenění celého týmu Centra biomedicínského výzkumu FN HK, se kterým spolupracujeme na různých výzkumných projektech,“ uvedl PharmDr. Soukup se problematikou Alzheimerovy choroby zabývá od roku 2010, původně v této oblasti sledoval funkci cholinergních receptorů, ale postupně s výzkumníky přešel na vývoj nových látek, potenciálních léčiv na tuto chorobu.

„Vycházíme z výzkumné hypotézy, že Alzheimerova choroba je multifaktoriální onemocnění, kde jednoznačná příčina není známá a tedy i léčba musí směřovat na více cílů. Ačkoliv je tento přístup znám již asi 15 let, troufám si tvrdit, že naše výzkumná skupina se zařadila v této oblasti mezi nejlepší světové skupiny,“ uvedl PharmDr. Soukup.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Centrum na výzkumu spolupracuje s dalšími mezinárodně uznávanými týmy, například s kolegy z University of Oslo, University of Bologna, University of Goteborg, Karolinska Institute a mnoha dalších.

Výsledky práce centra jsou publikovány v zahraničních i tuzemských časopisech, nejen pro studenty a odborníky vydali pracovníci centra v roce 2020 monografii Alzheimerova choroba a prezentují výsledky své práce na vědeckých konferencích či pracovních setkáních. „Pacientů trpících Alzheimerovou chorobou a lidí, kteří o ně musí pečovat je na světě kolem 40 milionů a jejich počet nadále stoupá. To je pro mě i celý tým velkou motivací v usilovném pátrání v oblasti nových léčiv proti této chorobě,“ dodal PharmDr. Soukup.

Cenu manželů Strmiskových uděluje Alzheimer nadační fond od roku 2017, například za rok 2021 ji získala MUDr. Kateřina Sheardová, Ph.D. neuroložka z I. neurologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU a vedoucí brněnské sekce výzkumného týmu Demence Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA. Za rok 2020 získal ocenění doc. MVDr. Norbert Žilka, DrSc. ředitel Neuroimunologického ústavu SAV a vědecký ředitel biotechnologické firmy AXON Neuroscience. Více informací o ocenění i činnosti Alzheimer nadační fond je možné získat na www.alzheimernf.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…