FN Hradec Králové: Centrum postcovidové péčevyšetřilo na 1800 nemocných s potížemi

15.11.2022 10:29 | Tisková zpráva

Centrum postcovidové péče Fakultní nemocnice Hradec Králové, které od konce roku 2020 zajišťuje komplexní péči o pacienty, kteří mají dlouhodobé potíže po prodělání onemocnění covid-19, vyšetřilo za dobu svého působení na 1800 nemocných. Většina pacientů trpěla respiračními projevy a únavou, u některých byly problémy dlouhodobé. Zástupci nemocnice to dnes uvedli při zahájení zastávky Roadshow Ministerstva zdravotnictví ČR k podzimní části kampaně na podporu očkování proti covidu-19 Očkujeme se pro život beze strachu.

FN Hradec Králové: Centrum postcovidové péčevyšetřilo na 1800 nemocných s potížemi
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Očkovat by se měli především lidé z rizikových skupin, je to cesta, jak se mohou chránit proti závažnému průběhu onemocnění a následným možným komplikacím, které je potom nutné v některých případech i dlouhodobě řešit v podobných centrech,“ řekl k očkovací kampani ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR. Bližší informace o očkování je možné najít ZDE.

Podle statistik centra zhruba polovina pacientů prodělala těžkou formu covid-19 a byli hospitalizováni v nemocnicích, zbytek měl lehčí průběh. „Průměrný věk pacientů, kteří přicházejí do našeho centra s postcovidovými potížemi je 46 let, stejně jsou zastoupeni ženy i muži,“ uvedl ředitel FN HK MUDr. Aleš Herman, Ph.D., který se dnes nechal naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covid-19 a také vakcínou proti chřipce.

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Kromě respiračních projevů a únavy necelá polovina nemocných přichází také s dalšími obtížemi, od postižení centrální nervové soustavy po kožní problémy či gastroenterologické potíže. Ze statistik vyplývá, že většina pacientů centra před covidem-19 netrpěla žádným těžkým onemocněním.

„V současné době při infekci variantou omikron a stále rostoucím počtu očkovaných je počet nových nemocných s postcovidovým syndromem znatelně menší. Stále se však objevují u pacientů s postcovidem pocity dušnosti, únava a vyčerpání, nespavost a další komplikace,“ uvedl přednosta Plicní kliniky FN HK doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D. s tím, že podle statistik vakcinovaní pacienti méně často trpěli některým z příznaků postcovidového syndromu.

Centrum je určené pro pacienty z Královéhradeckého kraje, kteří trpí některými z příznaků postcovidového syndromu i tři měsíce po prodělaném onemocnění. Centrum zajišťuje primárně péči pro pacienty odeslané k vyšetření praktickým lékařem či plicním specialistou. Při první návštěvě ambulance pacient absolvuje sérii vyšetření a vyplní dotazník, na základě těchto dat je rozhodnuto o dalším postupu.

Fakultní nemocnice Hradec Králové dosud na svých odděleních hospitalizovala na 4400 pacientů s covid-19, nemocnice zajišťuje provoz Odběrového centra covid-19 a také Očkovacího centra covid-19, které od 2. ledna 2021 podalo přes 241.000 dávek vakcíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…