FN Hradec Králové: Pacientům po transplantaci ledviny pomůže nová publikace o lécích

09.03.2021 18:51

Pacientům Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK), kteří podstoupili nebo čekají na transplantaci ledviny, je určena nová publikace nazvaná Světem léků po transplantaci. Text, na kterém se podíleli odborníci z FN HK, Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové a Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, vznikl na základě vědecké spolupráce farmaceutky Mgr. Barbory Košťálové a vedoucí lékařky Hemodialyzačního střediska FN HK prof. MUDr. Sylvie Dusilové Sulkové, DrSc.

FN Hradec Králové: Pacientům po transplantaci ledviny pomůže nová publikace o lécích
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Podobná souhrnná informace pro pacienty v ČR dosud chyběla. V kolektivu spolupracovníků jsme se snažili, aby publikace srozumitelnou formou seznamovala pacienty s problematikou transplantace ledvin, jejím průběhem a informovala je zejména o používaných lécích, a dalších doporučeních, které jsou důležité pro život s transplantovanou ledvinou,“ uvedla prof. Dusilová Sulková.

Na přání pacientů obsahuje publikace také obecné informace o léčivech, receptu, či tipy, jak si usnadnit užívání svých léčiv. Součástí jsou dva příběhy pacientů s transplantovanou ledvinou, jejichž vyprávění podtrhuje důležitost pravidelného a správného užívání všech předepsaných léčiv. Na konci publikace jsou vloženy tzv. lékové karty imunosupresiv, které mají sloužit jako pomůcka pro edukaci nově transplantovaných pacientů. V neposlední řadě jsou v knížce uvedeny všechny potřebné kontakty a odkazy, kde najít další užitečné informace. Text vhodně doplňují četné ilustrace, obrázky, fotografie. 

Transplantologie má ve FN HK dlouholetou tradici. V roce 1961 zde byla provedena vůbec první transplantace ledviny v tehdejším Československu. V současné době funguje pro oblast východních Čech Mezioborové transplantační centrum FN HK (vedoucí lékař MUDr. Igor Guňka, Ph.D), kde ročně podstoupí transplantaci ledviny několik desítek pacientů. Následnou odbornou péči o pacienty zajišťuje Hemodialyzační středisko FN HK, které nyní eviduje zhruba 450 pacientů s funkční transplantovanou ledvinou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…