FN Hradec Králové: Plicní klinika a Nemocniční lékárna spouštějí projekt Edukace inhalační techniky

28.05.2020 14:21

Plicní klinika a Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice Hradec Králové zahajují projekt Edukace inhalační techniky, který má pomoci pacientům s chronickými plicními onemocněními zlepšit aplikaci léčiv.

FN Hradec Králové: Plicní klinika a Nemocniční lékárna spouštějí projekt Edukace inhalační techniky
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Data z mnoha klinických studií totiž ukazují až 70 procentní chybovost při užívání inhalačních léků, které jsou nezbytnou součástí moderní léčby bronchiálního astmatu či chronické obstrukční plicní nemoci.

„Základem léčby těchto onemocnění jsou inhalačně podávané léky, kterých je v ČR mnoho typů se zcela rozdílnou inhalační  technikou, která vyžaduje odlišný způsob vdechování léku. Některým  pacientům je předepisováno i několik druhů inhalátorů s různými způsoby aplikace, což je pro mnoho pacientů složité a my jim chceme ukázat správný postup,“ uvedl vedoucí lékárník FN HK Mgr. Jiří Kotlář.

Plicní klinika ve spolupráci s nemocniční lékárnou proto vytvořila sérii videí na základě systému edukace vyvinutém na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové. Edukační animovaná videa mohou zájemci najít na webu Plicní kliniky FN HK ZDE, kde jsou zveřejněna videa také v anglické verzi. Odkaz je také umístěn na webu nemocniční lékárny či na hlavním webu FN HK v sekci videa pro pacienty.

Od 1. června 2020 začne navíc fungovat unikátní projekt Nemocniční lékárny FN HK, která ve spolupráci s Plicní klinikou nabídne kontrolu a nácvik inhalační techniky přímo při výdeji těchto léků v hlavní budově nemocniční lékárny. Personál lékárny byl již na tuto službu vyškolen a věří, že tato služba bude pacienty využívána. „Správné užívání inhalačních léků u pacientů s chronickými plicními onemocněními výrazně pomáhá k zmírnění obtíží pacientů a zlepšení kvality jejich života,“ řekl přednosta Plicní kliniky doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D. „Lékárna může být vhodným místem pro efektivní trénink správné inhalační techniky, možná vhodnějším než prostředí lékařské ambulance,“ dodala PharmDr. Věra Josková, Ph.D., spoluautorka projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…