FN Plzeň: Transfuzní oddělení prochází rekonstrukcí, uzavře se vždy jen na pár dnů

31.01.2022 13:30 | Tisková zpráva

Velké změny čekají v letošním roce Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, jehož hlavní budova se nachází mimo borský areál v ulici 17. listopadu. Kromě zavedení nového rezervačního systému a inovace stravovací nabídky, které už zkouší dárci krve od začátku ledna, projdou výraznou obnovou všechny prostory transfuzního oddělení.

FN Plzeň: Transfuzní oddělení prochází rekonstrukcí, uzavře se vždy jen na pár dnů
Foto: fnplzen.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Plzeň

Modernizace začala ke konci loňského roku u sociálního zařízení, zásadní přestavby budovu teprve čekají. Přestože rekonstrukce zcela pracoviště neuzavře, musí dárci krve počítat s několikadenními provozními změnami. První krátkodobé uzavření transfuzního oddělení bude v pátek 28. a v pondělí 31. ledna 2022.

„Transfuzní oddělení dostane nové podlahové krytiny a stropní podhledy, přibydou automatické i mechanické posuvné dveře, roletové mříže nebo venkovní, dálkově ovládané, žaluzie. V létě přijde na řadu oprava fasády a na podzim plánujeme výměnu zastřešení manipulačního prostoru služebního vchodu a rozšíření rampy,“ uvedl technicko-provozní náměstek nemocnice Milan Topinka. „Revitalizace budeme provádět, pokud možno, za chodu. Pro zachování dostatečných krevních zásob není možné oddělení uzavřít více než na dva dny. Věřím tedy, že realizace oprav proběhnou tak, aby zdejší chod narušily co nejméně,“ dodal Milan Topinka.

Kromě přestavby prostor dojde také k úpravě elektroinstalace, zavedení WiFi pokrytí v šatně, čekárně i odběrových sálech, k rozšíření datové sítě v laboratořích a výměně poplachového zabezpečovacího a tísňového systému. Kompletní předpokládané náklady jsou 20,5 milionu korun. Většina prací by měla být realizována v prvním pololetí letošního roku, oprava fasády, zastřešení a rampy pak nejpozději do konce roku 2022.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Na dárce, kteří přišli darovat krev hned začátkem roku, čekalo kromě opravených toalet i další překvapení. Prvním z nich je nový rezervační systém, kdy si všichni mohou vybrat konkrétní termín odběru. Zavedení systému by mělo do budoucna výrazně urychlit odbavování dárců. Prozatím je ale stále možné dostavit se i bez předchozí rezervace. Druhou novinkou je zavedení větších svačin a možnost výběru ze sedmi různých skladeb jídel, která nově dodává centrální kuchyně z borské části nemocnice.

„Dárce si může vybrat, zda má chuť na řízek, párky nebo chlebíčky, na četné žádosti jsme zařadili také veganskou verzi. Každá svačina je doplněna ovocem, kávou a sladkostí. Díky příznivým cenám u našich dodavatelů můžeme nabídnout více než externí dodavatel a z reakcí návštěvníků je patrné, že to byla dlouho očekávaná a velice žádaná změna,“ řekl vedoucí stravovacího provozu Jan Svoboda.

Z realizovaných i chystaných novinek jsou nadšeni nejen dárci, ale i zaměstnanci. „Budova transfuzního oddělení je stará a opravy potřebuje. Nový kabát dostane vlastně celé středisko dárců krve, změní se dispozice odběrového sálu a vznikne tak moderní a vysoce komfortní prostředí, které odpovídá současným trendům a může konkurovat komerčním plazmaferetickým centrům,“ doplnila primářka transfuzního oddělení Petra Šlechtová.

FN Plzeň si všech dárců nesmírně váží, jejich dobročinnost denně zachraňuje lidské životy. „Krev je nenahraditelná tekutina a stále ji nelze vyrobit. Transfuzní oddělení je jednou z částí celé fakultní nemocnice a naši dárci jsou vlastně součástí našich provozů. Bezpříspěvkové dárcovství krve má mnohaletou tradici, kterou často rodiče předávají na své děti a do našeho dárcovského centra přichází i několik generací. Plánovaná rekonstrukce je určitým poděkováním našim dárcům, kteří budou v brzké době vnímat větší komfort a rozsah služeb. Velké díky všem,“ dodal ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Aktuální informace k omezení provozu budou zveřejňovány na webových stránkách (ZDE) a sociálních sítích transfuzního oddělení a FN Plzeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…