FNUSA: FAST běh i program HOBIT+ startují již v září

29.08.2018 22:57

Žáci si potřetí prověří svou reakci na mrtvici a infarkt, senioři získají informace na přednáškách.

FNUSA: FAST běh i program HOBIT+ startují již v září
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Třetí ročník unikátního zážitkového závodu FAST běh, který prověřuje nejen rychlost školáků, ale rovněž i jejich znalosti o cévní mozkové příhodě a infarktu myokardu, se letos uskuteční v pátek 21. září v parku Lužánky. O deset dní dříve navíc odstartuje podzimní série přednášek pro seniory v rámci projektu HOBIT+, jejichž cílem je seniorům předat jednoduché informace vedoucí k záchraně života při vzniku srdečního a mozkového infarktu. Projekty FAST běh i HOBIT+ jsou součástí vzdělávacího programu HOBIT, který realizuje Cerebrovaskulární tým Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC).

V září začíná další série přednášek z projektu HOBIT+ určených především pro studenty univerzit třetího věku a členy seniorských spolků, zúčastnit se však může každý. Na nich senioři, jakožto skupina vysoce ohrožená cévními onemocněními, získají informace o infarktu a mrtvici a naučí se rozpoznat jejich příznaky, díky čemuž mohou postiženému či sami sobě zachránit život. V průběhu přednášky dlouhé 90 minut účastníci zhlédnou vzdělávací film o cerebro- a kardiovaskulárních onemocněních a získané znalosti si ověří v simulačním testu, který je tvořen video scénkami reálně zobrazujícími symptomy onemocnění. Celý program klade důraz na rychlost jednání a správné rozpoznání příznaků. „Vzdělávací program je postavený na myšlence, že pro záchranu života si stačí zapamatovat jen minimum informací. Výuková hodina účastníky zábavnou a inovativní formou seznámí s příznaky onemocnění a správnými reakcemi na ně, s léčbou i rizikovými faktory,“ přiblížil vedoucí Cerebrovaskulárního výzkumného týmu FNUSA-ICRC Robert Mikulík, který program zaštiťuje. Po interaktivní části lekce projde lektor s účastníky všechny otázky a poskytne jim zpětnou vazbu a výklad ke správným odpovědím. Na závěr se koná diskuze s lékařem, kterého se účastníci mohou zeptat na cokoliv, co se ještě nedozvěděli. Od roku 2017 bylo v rámci projektu proškoleno 420 zájemců. Letos se konaly již tři lekce, dalších pět je před námi.

Zájemci z veřejnosti se mohou přihlásit na kterýkoliv z termínů 11. září, 9. října či 7. listopadu, zbylé dvě přednášky jsou určené pouze pro členy Diakonie ČCE a studenty U3V Mendelu. Přednášky jsou zdarma, nutná je pouze předchozí registrace na našich webových stránkách: https://www.projekthobit.cz/index.php/cz/hobit-senior/home-senior/222

Kromě série přednášek se v září uskuteční již potřetí zážitková sportovní událost FAST běh, v rámci které budou mít možnost žáci základních škol a víceletých gymnázií si ověřit, zda vědí, jak správně provádět resuscitaci, mluvit s operátorem záchranné služby či jak reagovat na příznaky mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu. Na soutěžící čeká trať s úkoly souvisejícími s reakcí na cévní a srdeční příhody, která otestuje, jestli by účastníci v reálné situaci zvládli zachránit lidský život. „Na stanovištích se žáci na vlastní kůži dostanou do situací, o kterých se doposud učili jen teoreticky ve škole. I výborně připravení závodníci jsou zprvu zaskočení, když před sebou vidí zkolabovat člověka se srdečním infarktem nebo když mají záchranářům popsat, co a kde se stalo,“ vysvětluje organizátorka závodu a manažerka programu HOBIT Hana Pokorná s tím, že závod odstartuje v pátek 21. září v parku Lužánky. Registrace týmů je možná buď do 12. září, nebo do naplnění kapacity závodu. Týmy jsou tříčlenné a každá škola může vyslat až 3 soutěžní týmy, celkem tedy 9 žáků.

Závod představuje jedinečnou příležitost získat cenné zkušenosti, které jednou mohou reálně pomoct zachránit něčí život. Cévní mozková příhoda a infarkt myokardu jsou společně nejčastějšími příčinami úmrtí ve světě a rychlost pomoci může rozhodnout o životě či smrti člověka. Proto při provedení závodních úkolů není důležitá pouze preciznost, ale i rychlost. To naznačuje i název závodu FAST běh, kde FAST odkazuje na mnemotechnickou pomůcku pro rozpoznání příznaků mrtvice: Face (ochrnutý obličej), Arm (ochrnutá paže), Speech (zmatená řeč), Time (čas ihned volat 155). Přihlášení na závod je možné zde: https://www.projekthobit.cz/index.php/cz/hobit/home/225

Projekty FAST běh a HOBIT+ jsou součástí programu HOBIT neboli HOdina BIologie pro živoT. Jeho cílem je předat žákům pomocí multimediálního a simulačního vzdělávání informace, díky kterým budou schopni zachránit život člověku se srdečním či mozkovým infarktem. Program od svého vzniku v roce 2013 sbírá úspěchy, například minulý rok byl jako příkladná kampaň na zvyšování povědomí o cévních mozkových příhodách zařazen do publikace The Burden of Stroke in Europe. Přihlásit se na akce a dozvědět se více o programu HOBIT a jeho součástech je možné na webu projektu www.projekthobit.cz, jsme též na sociálních sítích Facebook, Instagram či na Youtube.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…