Fakulta elektrotechnická ČVUT láká na temnou stranu informatiky

03.03.2015 12:08

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze spustila kampaň na nový studijní program Softwarové inženýrství a technologie. Cílem kampaně je přilákat studenty se zájmem o prakticky zaměřenou informatiku.

Fakulta elektrotechnická ČVUT láká na temnou stranu informatiky
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Přidej se k řádu SITů a dokaž, že i temná strana informatiky má na vysokých školách své místo – právě tak láká Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze maturanty ve své kampani na nový studijní program Softwarové inženýrství a technologie. Tato temná strana informatiky by přitom měla reprezentovat odvrácenou stranu vzdělání, která je dle slov fakulty na vysokých školách mnohdy neprávem podceňovaná – získávání praktických zkušeností při řešení reálných problémů.

„Na zahraničních univerzitách je standardní součástí výuky informačních technologií také praxe v průmyslových firmách. Takový přístup ale vytváří na studenty velký tlak, který je často přinutí pracovat i na neperspektivních projektech, jen aby mohli dostudovat. Náš program je v tomto jiný. Praktické zkušenosti studentů zakládáme především na konceptu projektové výuky, který spočívá ve věrohodné simulaci reálného firemního prostředí v rámci studentských prací. Studenty samozřejmě podporujeme také v jejich snaze získat vhodnou pracovní stáž například u našich komerčních partnerů, ale významné množství praktických zkušeností mohou získat už v rámci studia. Díky tomu mají daleko větší svobodu v tom, čemu se budou věnovat,“ říká doc. Jiří Vokřínek, garant studijního programu SIT.

Zajímavou vlastností programu je také jeho orientace na moderní informační technologie a způsob, jakým byl sestaven. Cílem programu je totiž připravit studenty na reálný svět informačních technologií, což sebou přináší nutnost moderních předmětů a formu výuky, která reflektuje aktuální situaci a požadavky na trhu IT. Doc. Vokřínek dodává: „Nový studijní program připravila širší skupina odborníků ve spolupráci s technologickými leadery v oblasti IT a na základě zpětné vazby od úspěšných absolventů i stávajících studentů. Díky tomu jsme schopni nabídnout program, který přímo navazuje na přání studentů i našich externích partnerů a zároveň reflektuje naše dlouholeté zkušenosti s výukou informatiky na Fakultě elektrotechnické ČVUT.“

Absolventi tohoto programu by tak měli být plně připraveni na praktické uplatnění v reálném světě informačních technologií. Program proto nepodceňuje ani důraz na komunikační schopnosti a soft-skills. „Chceme připravit osvědčené absolventy technického studia, kteří nemají pouze teoretické znalosti, ale jsou také schopni se rychle zapojit do reálné praxe, řídit náročné projekty a orientovat se ve světě byznysu. Po studentech stále vyžadujeme rozsáhlé odborné znalosti typické pro absolventy ČVUT, rozvoj jejich praktických dovedností je pro nás však neméně důležitý. Naši absolventi nejenže dosáhnou výborného uplatnění na trhu práce, ale budou také perfektně připraveni na dráhu vlastního podnikání,“ doplňuje prof. Jiří Žára, vedoucí katedry počítačové grafiky a interakce na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Studijní program SIT tak na fakultě doplňuje úspěšný program Otevřená informatika, který se zaměřuje především na uchazeče se zájmem o vědu, výzkum a inovace.

Odvážná slova potvrzuje také Jan Louda, manažer univerzitních programů ve společnosti IBM: „Čerství absolventi technického studia nemívají po příchodu do praxe zpravidla problém s hlubokou znalostí odborné problematiky. Handicapem jsou zejména soft-skills a nedostatečná příprava v prezentačních a komunikačních dovednostech a v oblasti týmové spolupráce a schopnosti řešení reálných problémů. Od nového studijního programu SIT si slibujeme přísun právě takových absolventů, kteří jsou samostatní a odborně vzdělaní, ale zároveň se nebojí komunikovat a zvládají se v krátkém časovém horizontu efektivně zapojit.“

Zájemci o studium se mohou hlásit již do akademického roku 2015/16, kdy fakulta přijímá až 150 uchazečů. Potenciální zájemci o studium se dozvědí více informací na  http://sit.fel.cvut.cz nebo na prezentační stránce kampaně http://radsitu.fel.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…