Filharmonie Hradec Králové: Broadway i Stabat Mater na scéně

30.03.2022 17:56 | Tisková zpráva

Na první polovinu dubna připravila královéhradecká Filharmonie ve svém koncertním sále dva koncerty zcela rozdílných žánrů, zato se zajímavými tituly a interprety. Na své si určitě přijdou jak příznivci muzikálových melodií, tak posluchači, kteří dávají přednost hloubce klasické hudby.

Filharmonie Hradec Králové: Broadway i Stabat Mater na scéně
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

Prvním ze zmíněných koncertů je The Best of Broadway v sobotu 9. dubna od 19 hod. Pro posluchače je připraven výběr známých hitů z muzikálů Jesus Christ Superstar, Bídníci (Les Misérables), Flashdance, West Side Story, Noc na Karlštejně a dalších v provedení orchestru Městského divadla Brno a jeho sólistů. Umělecký soubor MdB je budovaný desítky let, což je zárukou jedinečných diváckých zážitků. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Koncert byl vytvořen přímo pro hostování ve Filharmonii Hradec Králové, kde je zařazen jako volné pokračování, v minulých sezónách hojně navštěvované, Zelené abonentní řady (Opereta-muzikál). V letošní sezóně tato řada schází, neboť pro hostující divadla bylo kvůli „covidovým“ omezením složité nabídnout předem pevné termíny svých představení.

Pro příznivce velkých vokálně-instrumentálních titulů klasické hudby, uvádí Filharmonie koncert Stabat Mater, a to ve středu 13. dubna od 19.30 hod. Ač se v programu objevuje i jméno Antonína Dvořáka, s nímž si tento titul v našich končinách spojujeme nejčastěji, tentokrát půjde o Stabat Mater od maďarského pozdně romantického skladatele Ernő Dohnányiho, dílo pro soprán, mezzosoprán, alt, šestihlasý chlapecký nebo ženský sbor a orchestr. Vystoupí sopranistka Lucie Silkenová, mezzosopranistky Sylva Čmugrová a Petra Vondrová, sborových partů se ujme Královéhradecký ženský sbor Jitro připravený prof. Jiřím Skopalem a provedení bude řídit šéfdirigent královéhradeckých filharmoniků, Kaspar Zehnder.

Koncert je součástí Červené abonentní řady, která představuje vokálně-instrumentální repertoár, ovšem, stejně jako předchozí koncert, i tento je otevřen všem zájemcům a v prodeji jsou také jednotlivé vstupenky na dosud volná místa.

V souladu s aktuálními opatřeními se již návštěvníci koncertů FHK při vstupu nemusí prokazovat žádnými certifikáty ani nejsou vyžadovány nasazené respirátory. Koncerty mohou být tedy konečně opět tváří v tvář, což při živém provedení umožňuje potřebný kontakt mezi publikem a umělci.

Vstupenky je možné zakoupit na portálu www.HKpoint.cz, informace ke koncertům jsou také na www.FHK.cz.

Program a obsazení koncertů:

The Best of Broadway
sobota 9. dubna od 19 hod., Mimořádný koncert
Výběr známých muzikálových hitů v provedení orchestru Městského divadla Brno a jeho jedinečných sólistů. Melodie z představení Jesus Christ Superstar, Hair, Bídníci (Les Misérables), Flashdance, Hello Dolly!, Fame, Kočky, Jekyll a Hyde, West Side Story, Mamma Mia!, Oliver!, Papežka, Noc na Karlštejně...
sólový zpěv
Zora Jandová
Kristýna Daňhelová
Svetlana Janotová
Dagmar Křížová
Jana Musilová
Ivana Vaňková
Petr Gazdík
Aleš Slanina
Dušan Vitázek
Městské divadlo Brno
Ema Mikešková dirigent

Stabat Mater (Č4)
středa 13. dubna od 19.30 hod., Abonentní řada ČERVENÁ
Ralph Vaughan Williams
Fantazie na téma Thomase Tallise pro dva smyčcové orchestry (1910, rev. 1919)
Ernő (Ernst von) Dohnányi (1877–1960)
Stabat Mater pro soprán, mezzosoprán, alt, šestihlasý chlapecký nebo ženský sbor a orchestr op. 46 (1952/53)
Antonín Dvořák (1841–1904)
Symfonie č. 4 d moll op. 13 B 41 (1874, rev. 1887–8)
Lucie Silkenová soprán
Sylva Čmugrová mezzosoprán
Petra Vondrová mezzosoprán
Královéhradecký ženský sbor Jitro
Jiří Skopal sbormistr
Filharmonie Hradec Králové
Kaspar Zehnder dirigent

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…