Filharmonie Hradec Králové: Oslava Zdenka Merty a setkání žánrů

15.01.2022 13:13 | Tisková zpráva

Středeční večer 19. ledna bude v sále Filharmonie Hradec Králové patřit skladateli a klavíristovi Zdenku Mertovi. Koncert nese název podle jeho kompozice Century Dances s dovětkem Zdenek Merta 70, který napovídá, že jde zároveň o oslavu jubilea tohoto světově nejhranějšího českého autora populární hudby, který zde společně se svou rodinou a hosty vystoupí také jako interpret.

Filharmonie Hradec Králové: Oslava Zdenka Merty a setkání žánrů
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

Zdenek Merta je všestranným hudebním skladatelem, autorem desítek filmových a televizních skladeb, mnoha písní a hudby k několika muzikálům. Ačkoli je v povědomí širší veřejnosti zapsán spíše díky svému působení právě v oblasti populární hudby a showbyznysu, stejně obratně se pohybuje také v oblasti hudby klasické. Je absolventem konzervatoře (varhany a dirigování) a katedry skladby na pražské HAMU. Mimo již zmíněné žánry je také autorem několika komorních i symfonických skladeb, včetně dvou baletů.

Koncert v královéhradecké Filharmonii přinese posluchačům průřez spíše Mertovou populární tvorbou, ale ve spojení s místním symfonickým orchestrem. Toto setkávání a propojování hudebních žánrů je mimochodem také posláním Modré abonentní řady FHK, v níž je koncert zařazen. Mezi skladbami stojí za zmínku titulní třicetiminutová kompozice, koncert pro trubku a orchestr Century Dances, který sám autor charakterizuje jako klasický crossover. Jde vlastně o symfonickou transkripci pěti významných tanců 20. století, podle nichž jsou nazvány jednotlivé části: Tango, Blues, Take Five, Valse a Boogie, přičemž každá z nich je napsána pro jinou trubku (C trubka, křídlovka, A trubka, kornet, B trubka). Sólového partu se, stejně jako při premiéře skladby v roce 2016, ujme vynikající trumpetista Ondřej Jurčeka, který postupně vystřídá všechny uvedené druhy trumpet.

Další sólistkou bude mladičká a velmi talentovaná klavíristka Klára Gibišová. S královéhradeckou Filharmonií vystupovala již ve svých osmi letech při předávání cen Classic Prague Awards v pražském Obecním domě (koncert v přímém přenosu vysílala ČT Art) a posluchačům se představila už i v sále FHK. Nyní zahraje v úvodní skladbě večera: Klaunovo podzimní odpoledne. K oslavě životního jubilea patří samozřejmě i ti nejbližší a nejinak tomu bude i tentokrát. Kromě Merty se na pódiu v pěveckých rolích objeví také jeho manželka Zora Jandová (také spoluautorka některých uváděných skladeb) a jejich dcera Esther.

Orchestr Filharmonie Hradec Králové a hostující hudebníky bude řídit Dan Kalousek, který jednak již několikrát vystoupil jako dirigent ve zdejším sále a jednak působí jako šéfdirigent v Městském divadle Brno, kde působí rovněž právě Zdenek Merta.

„Koncert Century Dances byl původně plánován na podzim 2020, ale jako už několikrát, i tehdy nám nám covidová situace zamíchala kartami a koncert jsme byli nuceni zrušit. Jsme proto velice rádi, že jej našim posluchačům můžeme nabídnout v této sezóně“, říká Václav Derner, ředitel Filharmonie Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…