Filoktétés Jana Klusáka se představí v Národním divadle

22.05.2015 12:45

Novou operu skladatele Jana Klusáka na motivy antického příběhu o Filoktétovi uvede v rámci 70. mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro Národní divadlo. Projekt realizovaný v koprodukci s Národním divadlem moravskoslezským se v Praze představí v sobotu 23. května 2015.

Filoktétés Jana Klusáka se představí v Národním divadle
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Pro námět své nejnovější opery sáhl Jan Klusák do antické mytologie. Účastníka řecké výpravy proti Tróji Filoktéta nejprve kvůli jeho nehojící se a zapáchající ráně Řekové v čele s Odysseem odvrhnou a vysadí na pustém ostrově. Posléze však zjistí, že se bez něj neobejdou, a navštíví ho, aby od něj tentokrát vylákali jeho luk, bez něhož podle věštby není možné Tróju porazit. „Ke zkomponování díla mě vedla osobní i nadčasová inspirace. Izolaci, samotu, odmítnutí od vlastních lidí, to zažil leckdo jak u nás, tak i jinde ve světě. Je to téma, jak snášet bolest a vyvrženost,“ říká o námětu skladatel Jan Klusák.

„Jan Klusák je vůdčí osobností české Nové hudby a provedení jeho nového díla Filoktétés je zpřítomněním nové české opery. Ale také skladatele samotného, protože Filoktétés, to je Jan Klusák,“ říká umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Petr Kofroň.

Národní divadlo uvedlo v roce 2002 v rámci jednoho večera jeho operyZpráva pro Akademii / Bertram a Mescalinda na scéně Divadla Kolowrat s celkem šestnácti reprízami. V historické budově Národního divadla zazní Klusákova opera poprvé. Operu s Orchestrem Národního divadla moravskoslezského hudebně nastudoval dirigent Marko Ivanović. V hlavní roli Filoktéta se představí Jakub Tolaš.

Jan Klusák (narozen 1934) je jedním z nejvýznamnějších českých skladatelů současnosti s bohatou orchestrální, komorní, sborovou, filmovou, televizní, ale i baletní a operní tvorbou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…