Finanční a ekonomický institut: Brexit je dobrá příležitost, která se nemusí opakovat

20.03.2017 9:25

V porovnání s počtem obyvatel je již nyní Česko v oboru sdílených podnikových služeb jedničkou v Evropské unii. Na cestě k dalšímu rozvoji odvětví, jež nyní zaměstnává přes 75 tisíc lidí, ovšem leží několik zásadních překážek, které Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) probíral s Otou Kulhánkem, prezidentem asociace ABSL, jež sdružuje firmy podnikající v oboru sdílených služeb. Ten věří, že problémy sektoru zaujmou i českou vládu.

Finanční a ekonomický institut: Brexit je dobrá příležitost, která se nemusí opakovat
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

Centra sdílených služeb by mohla do roku 2020 zaměstnávat již 100 tisíc lidí, nebo i víc. Velkou příležitost pro růst odvětví v současnosti představuje brexit. Například sousední Polsko je již v tomto směru aktivní a snaží se zaujmout investory.

„Je pravda, že řada firem a investorů se dívá po nových lokalitách pro případ, že by se podmínky v Británii pro ně nevyvíjely příznivě. Je to tedy velká šance i pro Českou republiku,“ říká Ota Kulhánek v rozhovoru.

Komplikaci podle něj často představuje nedostatečná jazyková vybavenost Čechů. „Znalost cizích jazyků je totiž pro náš sektor zcela elementární potřebou. I z toho důvodu jsou pro nás velmi důležití pracovníci ze zahraničí, kteří už teď tvoří třetinu našich zaměstnanců, a myslím, že jejich poměr se bude pomalu zvyšovat,“ připomíná prezident asociace ABSL.

Celý rozhovor s Otou Kulhánkem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…