Finanční a ekonomický institut: Realitní kanceláře si při problémech klientů myjí ruce

20.06.2016 9:34

Chyby ve stavbě prodávaného domu, oprávněnost rezervační smlouvy, vracení rezervačního poplatku, to vše si musí ohlídat a ověřit kupující sám, vysvětluje prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI).

Finanční a ekonomický institut: Realitní kanceláře si při problémech klientů myjí ruce
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Realitní kancelář nemá oprávnění ani výbavu na to, aby zkoumala stav objektu. Případný spor o skryté vady nemovitosti se jí tak prakticky netýká. „Odborníka na prověrku si může přizvat kupující. Je to jeho věcí, aby si sám ověřil, co kupuje,“ vysvětluje Jaroslav Novotný.

„Zprostředkovatel je ten, kdo zboží vezme a nabízí ho v daném stavu, v jakém je,“ doplňuje. Podle něj je však situace s kvalitou novostaveb o hodně lepší, než před lety. Díky konkurenci. A také právě díky tomu, že si kupující najímají odborníky na posouzení technického stavu objektu.

Podle názoru prezidenta asociace je v pořádku i to, když si realitní kancelář nechá rezervační poplatek i v případě, že k odstoupení od smlouvy nedojde zaviněním klienta. „Je to o definici toho poplatku,“ hájí kanceláře.

Celý rozhovor s Jaroslavem Novotným si můžete přečíst zde.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…