Finanční a ekonomický institut: Sedm z deseti Čechů se bojí nedostatku peněz v penzi

25.11.2015 11:28

Sedm lidí z deseti se u nás obává toho, že v penzi nebudou mít dost peněz pro svoje potřeby. Vyplývá to z ankety, jejíž výsledky zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI).

Finanční a ekonomický institut: Sedm z deseti Čechů se bojí nedostatku peněz v penzi
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Nedostatku financí ve stáří se naopak nebojí jen 29 % respondentů. Zdá se, že lidé ve středním a starším věku mají nejvyšší čas řešit svou finanční situaci.

Populace v Česku stárne. Česká správa sociálního zabezpečení nyní v České republice eviduje 2 362 155 starobních důchodců a podle dat Českého statistického úřadu tvoří lidé starší 65 let téměř pětinu (18 %) populace. Jak naznačuje prognóza celoevropského výzkumu Share „Evropa 50+“, během patnácti let by měla být celá čtvrtina obyvatel České republiky starší 65 let.

Podle nedávného průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti je pro Čechy období penze spojeno s řadou obav. Tou největší je pro dvě pětiny z nich nedostatek financí, třetina se pak se bojí zdravotních problémů. Období penze se přitom obávají více ženy než muži.

Z průzkumu agentury Ipsos pro neziskovou organizaci Maltézská pomoc vyplynulo, že tři pětiny si na penzi spoří, ovšem stále je dost těch, kteří spoléhají na stát.

Každý sedmý Čech totiž očekává, že se starobním důchodem vyjde a každý pátý se otázkou financování své penze ještě nezabýval. V porovnání s jinými evropskými zeměmi Češi ve středním i starším věku na pomoc státu spoléhají stále ve větší míře.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…