Finanční a ekonomický institut: U dědictví uplatňujte výhradu soupisu majetku. Ochrání vás před dluhy zemřelého

11.07.2016 11:53

I milionové dědictví vás může zruinovat. Manželé se mohou vydědit jednou větou v závěti. To jsou možné nepříjemné novinky v občanském zákoníku, o kterých se jen málo ví. V rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI) o nich hovoří místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Finanční a ekonomický institut: U dědictví uplatňujte výhradu soupisu majetku. Ochrání vás před dluhy zemřelého
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Notář není detektiv, aby zjistil všechny dluhy zemřelého,“ upozorňuje Roman Fiala. A právě v dluzích spočívá zásadní riziko nynější zákonné úpravy dědictví. Dědic totiž přijetím dědictví přebírá veškeré dluhy příbuzného a nikoli jen dluhy do výše zděděného majetku, jako tomu bylo podle předchozího zákona.

„Nyní ale za závazky zemřelého odpovídáte i celým svým majetkem. Každému proto říkám, aby u notáře uplatnil výhradu soupisu majetku. To je krok, díky němuž se z této povinnosti vyvážete,“ zdůrazňuje v rozhovoru místopředseda Nejvyššího soudu, který již ví o případech dědiců, jež dědictví zruinovalo.

Další novinkou v občanském zákoníku je naprosto jednoduchá možnost vydědění mezi manželi. Stačí na to napsat do závěti větu, že dotyčný nedědí a je to. Žádné zdůvodňování není potřeba. Na rozdíl od dětí, u kterých je potřeba například svědecky doložit, že se zůstavitelem dlouhodobě neudržovaly kontakt.

Celý rozhovor s Romanem Fialou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…